07:00 / 26.02.2021.

Autor: Tatjana Lisičin/Regionalni dnevnik/HRT

Vedri duh barbe Stiva ne može slomiti ni pandemija

Stiv Marinković

Stiv Marinković

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Ukupno pet sati vožnje, najprije autobusom, a onda i trajektom, samo kako bi u Splitu popio kavu i malo proćakulao s ljudima. Stevku Marinkoviću iz Komiže to nije nimalo teško. 77 ljeta broji barba Stiv i u Split se često "zaleti". Spriječiti ga može samo jaka nevera. Godine, kaže, nikako.


Uplovljava pomalo u splitsku luku Bartol Kašić, najraniji trajekt s Visa. Kako bi ga uhvatio, barba Stiv mora ustati puno prije zore.

- Ja moram najprije na autobus iz Komiže za Vis, a onda tamo čekam trajekt u pet i pol za Split, kaže Stiv Marinković.

U Splitu je barem tri puta na tjedan i to otkako su u doba pandemije ponovno dopuštena putovanja trajektima. Grad mu pruža ono što mu u njegovoj voljenoj Komiži ipak pomalo nedostaje.

- Neki veseli život, ljudi prolaze amo-tamo, toga u Komiži nema. Dosadno mi je dolje. Nemam s kim pričati, a ovdje sam upoznao ljude, s njima popričam i dođe 11 sati i idem za Komižu, kaže Stiv. 

Šetnja ulicama drugoga grada i susreti s novim ljudima način je na koji se barba Stiv bori protiv muke koju je, kaže, donijela pandemija. 

- Lijepo je vidjeti tako starije ljude da se ne tuže, da su veseli i zdravi, a toliki put samo da bi bio s ljudima - to je u naše vrijeme nezamislivo, kaže Mate Beran. 

- 4-5 sati se on vozi da bi došao ovdje i s nama malo porazgovara. A ja sam tu 200 metara pa jedva dođem, kaže Marina Cotić. 

Čude se Komižani volji svoga Stevka. Neki se i boje da će donijeti koronu.  

- A oni koji nisu paničari, oni se meni smiju. A paničari koji me vidu - bježe od mene. I sad šta ću ja tu, kaže Stiv. 

Zna dobro barba Stiv što je potrebno - maska, udaljenost, a trajekt je uvijek poluprazan. A nakon sat, dva druženja vrijeme je za odlazak. Preko mora, daleko. Na vedrom duhu i snazi volje barba Stivu bi uistinu mnogi mogli pozavidjeti. 


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!