Veleučilište koje Vukovaru jamči živost, mladost i budućnost

22.11.2021.

07:00

Autor: Marin Ćurić/Dnevnik/HRT/V.G.

Predavanje iz anatomije

Predavanje iz anatomije

Foto: Dnevnik / HTV

U posljednjih nekoliko godina u razvoj Veleučilišta "Lavoslav Ružička" uloženo je oko 100 milijuna kuna. Sa svojih gotovo tisuću studenata, ono Vukovaru jamči živost, mladost i budućnost.


Predavanje iz anatomije. Virtualna stvarnost ovdje je svakodnevica.

- Sviđa mi se to što su grupe za učenje male. Tako da profesor ima individualno, može radit s nama svima tako, kaže Dario Babić, student.

No, bez praktične nastave ne ide. Posebice za studente stručnog studija fizioterapije i preventivne fizioterapije. Stigli su iz cijele Hrvatske i inozemstva.

- Ja sam bio sportaš koji je imao dosta pehova. Odnosno sada gledam to kao sreću da sam se kroz ozljede upoznao sa ovim zanimanjem, s fizioterapijom, kaže Marko Ilakovac, student.

- Možemo reći da su naši alumni studenti već prepoznati kao stručne osobe prije svega na studiju fizioterapije i velik broj naših studenata zauzima jako bitno mjesto u sportskim klubovima, kaže Željko Sudarić, dekan Veleučilišta "Lavoslav Ružička" u Vukovaru.

Točnije, čak 8 od 10 fizioterapeuta vodećih hrvatskih sportskih klubova studiralo je ovdje. A svoj studij kraju privodi Josip. Na europskom natjecanju iz fizioterapije s kolegicom Ivom Maganić osvojio je drugo mjesto. Ima jasnu budućnost pred sobom.

- Nakon što završim staž i zaposlim se, planiram otvoriti nešto svoje. Neka fizioterapija jer vidimo da je to jako veliki problem kod nas. U novije vrijeme sve više ljudi sjede, znači sjedilački način života. Ne kreću se pa onda i edukacija i prevencija najviše, kaže Josip Moler, apsolvent.

Tea je bivša studentica, a danas predavačica. Godinama je svjedočila rastu studentskog standarda, promjenama i poboljšanjima u gradu.

- Mislim da je i sam grad na puno većem nivou tako da pruža kvalitetu studentima i od studentskih poslova, nekih studentskih rekreativnih aktivnosti, kaže Tea Pečarić, predavačica.

Nude se ovdje i upravni studij, kao i studij trgovine. I smještaj je posebna priča. Novi studentski dom više djeluje kao hotel.

Od sljedeće akademske godine veleučilište bi trebalo biti smješteno u Radničkom domu u Borovu naselju. Tada će imati uvjete pokrenuti studij primaljstva i informatike, kao i neke diplomske studije. To bi dovelo novih 500 do 600 studenata u grad koji o sebi gradi sliku ugodnog, mladenačkog i živahnog.    

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!