Vrijedne žene iz Sračinca stolove su uljepšale vlastitim rukotvorinama

07:00 / 16.04.2022.

Autor: Ana Papec/Regionalni dnevnik/HRT

Članice Udruge "Preslica" na djelu

Članice Udruge "Preslica" na djelu

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

I u varaždinskom kraju mnogo je zanimljivih uskrsnih običaja. Članice Udruge "Preslica" iz Sračinca našoj su ekipi pokazale kako se izrađuju ukrasi od krep-papira, vjenčića od grančica drijenka i heklanih pisanica.

Uskrs je pravo vrijeme za ukrašavanje doma. Vrijedne žene iz Sračinca nisu morale u trgovinu po dekoracije, svoje su stolove uljepšale vlastitim rukotvorinama. Posebno se ističu njihove heklane pisanice, zečevi, kokoši i pijetlovi.


- Počela sam heklati još u petom razredu osnovne škole. Imali smo domaćinstvo pa su onda bili ručni radovi i onda nas je učiteljica učila to izrađivati, našivavati i heklati, kaže članica udruge Bernarda Plantak.


Danas njezine vješte ruke za pola sata naprave pravo malo umjetničko djelo. U izradi vjenčića od krep-papira posebno je kreativna gospođa Ana.


- To se izrađuje za raspela ili križ, kako mi to velimo. Ti križevi su postavljeni na početku i kraju sela za putnika namjernika. Nekad su se ljudi koji su dolazili u ta sela orijentirali prema tome, kaže članica Ana Radev.


Prvi znak da dolazi Uskrs bili su pušleki od grančica, koji su se nakon mise na Cvjetnicu posebno čuvali.


- To je zapravo bio buket od našeg grmlja, drveća, cvijeća i s tim se išlo na blagoslov, a nakon toga su se te puškice stavljale u štalu, kaže predsjednica udruge Stanka Miko.


Najsvečanije je bilo na Veliku subotu i sam Uskrs, kada se spremalo za posvetu hrane i blagovanje s obitelji. Na stolu su obvezno bile pisanice obojene u lukovoj lupini, šunka, kobasice, hren, orahnjača i makovnjača.


- Kad se nosilo u cekerima ili košarama karakteristično je bilo to pokrivalo koje se stavljalo da bi se hrana zaštitila. To je trebalo uvijek biti posebno izvezeno, posebno opheklano, kaže Miko.


Nekada se skromnije živjelo i manje toga imalo, ali uskrsni su blagdani i tada i danas povezivali obitelji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!