Za posvojiti bukvu trebalo je biti kreativan

21:34 / 24.07.2021.

Autor: Edi Škovrlj/Dnevnik/HTV

Kreativni posvojitelji

Kreativni posvojitelji

Foto: Dnevnik / HRT

Nacionalni park Paklenica pokrenuo je zanimljivu akciju kojom obilježava četvrtu obljetnicu uvrštavanja drevne bukove šume na UNESCO-ov popis svjetske baštine - Posvoji bukvu. Da bi se posvojila bukva trebalo je poslati vrlo originalan razlog. Odaziv je bio velik, no samo se petero Hrvata može pohvaliti svojom bukvom.

Duboko ukorijenjene bukove šume Velebita dio su naše i svjetske baštine. Najstarija bi mogla imati oko 200 godina, kaže Ivana Adžić, stručna suradnica u NP Paklenica. Jednu takvu posvojio je, mali Luka Fabijan. Između 50 pristiglih radova Luka je osvojio simpatije stručnog žirija. Bukvu je posvojio jer "voli biljke i životinje i ne voli kad netko baca smeće".

Za stići u šumu kao iz bajke potrebno je nekoliko kilometara pješačenja od Velikog Rujna. Za biologinju Mihovilu i šumaricu NP Paklenica Ivanu, to je gotovo svakodnevni posao. Ispod svoje bukve svaki će posvojitelj moći sjesti i slušati mir.

Možda će u hladovini bukve uživati još jedna posvojiteljica - mlada baka Ana Baričić. Planinarka je i obožava prirodu. Svoju bukvu dat će u nasljedstvo unučici koja se nedavno rodila "da krene u planinarenje i da je vidi".

Za akciju su čuli i mladi planinari iz Francuske i oduševili se. Rado bi posvojili stablo. A i zašto ne? U nekoj novoj, sličnoj akciji. Za sada u debeloj hladovini i tišini Velebita, ispod svojih bukvi, uživat će aktualni posvojitelji.

Nagrada je godišnja ulaznica u Nacionalni park, a svi će posvojitelji dobiti koordinate svojih bukvi i potvrdu da su posvojitelji. A do svojih bukvi moći će doći lakše, jer Velebit i Paklenica - imaju nove putokaze. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!