Na pulsku zelenu tržnicu stigle su prve presadnice. Iz domaće su proizvodnje, a nudi se široka paleta voća i povrća. Sve više građana kupuje i sadi u svojim vrtovima, na terasama i balkonima. Potvrđuju da su cijene visoke, no unatoč tomu, zagovaraju domaću proizvodnju.
Pulska se tržnica ovoga proljeća doista zazelenjela. Iako je još rano, stolovi su puni raznih presadnica. Požurili su se i kupci koji željno čekaju njihove plodove.
Građani su u anketi rekli da na terasi sade bosiljak, u vrtu voće i povrće te cvijeće.
Što više vole, domaće ili kupovno povrće? Oko tog odgovora nije bilo nedoumice. Odgovor je, naravno, domaće.
Darinka već godinama svoje prozvode prodaje na tržnici, a evo što sve nudi.
- Povrće koje se sad sadi, inače se bavimo presadnicama i povrćem, tu prodajemo na tržnici - celer, peršin, tikvice, jagode mjesečarke, salata, krastavac, rajčice svih sorti, kupusnjače, kazala je Darinka Siljan, OPG Siljan Valbonaša.
Budući da je vrijeme još nestabilno, i kupci su oprezniji jer presadnice su biljke koje traže mnogo truda.
- Jako, jako teško, zahtjevne su, one su kao bebe, zahtjevne su, jako teško ih je održavati i skupo je, otkrila je Darinka.
Uz obilje voća i povrća tu su i presadnice cvijeća koje krase proljetne vrtove i balkone.
U obilasku tržnice naišli smo na običnu mentu, pa čak i mentu za mojito. Dobro došlo, proljeće!
Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!