06:59 / 26.04.2021.

Autor: More/HRT

Zenta - lučica zvana čežnja

Zenta- lučica iz snova

Zenta- lučica iz snova

Foto: Ivana Šilović / HRT

Nakon godina čekanja, zanamarivanja i propadanja luka Zenta dobila je novog dobrog gospodara - Županijsku lučku upravu. Kreće se u sanaciju ove splitske lučice koja će dobiti 6 novih gatova i rivu.

Posljednih godina nebrojeno puta sportska lučica Zenta bila je predmet policijske istrage, sudskih sporova ali i poziva za pomoć sportaša mladih jedriličara koji su ukazivali na niz nelogičnosti.

Još 2014. godine istekla je koncesija na sportsku lučicu,i zbog brojnih nepravilnosti nije im produžena. Pojedinci ipak nisu prihvaćali takvu činjencu, stoga su i dalje na svoju ruku gospodarili Zentom bez ulaganju u infrastruku koja je propadala. U priču se uključila država.

Stiže novac pa prije dva mjeseca su počeli radovi

Puno toga u lučici treba urediti. Sanacija bi trebala biti zavšena do lipnja 2022. i ovo sjajno mjesto koje je godina bilo zanamareno, konačno dobiva novu, ljepšu i moderniju vizuru.

- Lučka uprava Splitsko-dalmatinske županije, odlukom Vlade RH, krajem 2019. godine, privremeno je uzela na upravljanje luku u Zenti i kada smo napravili projekt postojećeg stanja sanacije, ustvrdili smo kako je gotovo 98 posto gatova u stanju pred rušenje i na temelju naloga lučke kapetanije, lučka uprava je napravila predmet sanacije i krenula u žurnu sanaciju. Ugovorili smo radove koji su vrijedni 25 milijuna kuna, naglašava Domagoj Maroević,ravnatelj Lučke uprave SDŽ.

Prije dva mjeseca počeli su radovi. Puno toga u lučici treba urediti.

- Mi saniramo luku u istim gabaritima u kojim smo je zatekli, znači mijenjamo 6 priveznih gatova i uređujemo 430 metara obalnog pojasa i 700 metara priveznih gatova koji su u lošem stanju, rekao je Maroević.

- Ispostavilo se da je 98 posto gatova u „crvenoj razini” , a onda su se pomalo počela događati i fizička propadanja, govori Robert Andrijić, Lučka uprava SDŽ, voditelj lučice Zenta.

- Gdje su se novci ulagali, da bi se dobilo, treba i uložiti, naglašava, Damir Karuza Kalambera, član sportske lučice Zenta.

Ova golema investicija neće opteretiti vlasnike brodica. Sve cijene ostaju iste.

- Intencija je lučke uprave da se štiti komunalni vez za domicilno stanovništvo te da svi koji brod koriste za sport i razonodu imaju jednu pristojnu cijenu veza i siguran vez, naglašava Maroević.

Za sada je na redu sanacija, koja bi trebala biti završena do lipnja 2022., a u planu je i korak dalje. Sjajno mjesto koje je godina bilo zanemareno konačno dobiva novu, ljepšu i moderniju vizuru.Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!