Život u Rimu mijenjali za onaj u Radučiću, selu u zaleđu Knina

19.07.2021.

08:31

Autor: Borka Juras Slamić/M.M./Dobro jutro Hrvatska/HRT

Plantaža smilja u Radučiću

Plantaža smilja u Radučiću

Foto: Dobro jutro Hrvatska / HRT

Život u Rimu mijenjali su za onaj u Radučiću, selu u zaleđu Knina. Počeli su doslovce od motike, posadili plantažu smilja, a danas proizvode prirodnu kozmetiku. Riječ je o gospodarstvu Brankice Borović - drugonagrađene u izboru za najboljeg mladog poljoprivrednika, odnosno poljoprivrednice u Hrvatskoj.

- Smilje je biljka koja je besmrtna i zovu je imortel jer onog trenutka kad je uberete ona će zauvijek ostati ovako žuta, kaže Brankica Borović.

U tijeku je berba, a sve što se ubere ide direktno u proizvodnju.

- Naše smilje je organsko, certificirano od strane nadležnog tijela. Nastojimo da se cijeli proces događa pod našim nadzorom - od sadnje smilja, njegove prerade, destilacije i na kraju proizvodnje prirodne kozmetike, kaže Brankica. 

Koja je svjetlo dana ugedala u najgore vrijeme. U prvom valu korone. Umjesto sajmova i prezentacija uslijedilo je zatvaranje. No, nisu se prepustili očaju. Okrenuli su se internetu, a sad se njihova kozmetika može naći i na policama jednog velikog stranog trgovačkog lanca.

- Mi smo stavili proizvod na tržište, ali sad moramo imati dovoljno strpljenja da se nekako čuje za nas da dođe do te neke reklame. To je ono što malom OPG-u, malom poduzetniku fali, kaže.

Rade neumorno od jutra do mraka, a priznanje da su drugi najbolji mladi OPG-ovci u Hrvatskoj oduševilo ih je.

- To nam je jedan veliki vjetar u leđa i jedna potvrda da veliki trud koji smo uložili da se prepoznaje i da sve to nekako ima svoj smisao, rekla je Brankica. 

Rijetka su mlada obitelj u Radučiću. Kraj je to u kojem žive uglavnom starci, u kojeg još ni voda iz vodovoda došla nije. No ne žale ni za čim. 

- Nije bio lak put dovde, ali nismo požalili jer nam je duša sretna. Nekad imate prepreka i stvari za riješiti i puna vam je kapa svega, ali mi smo nekakvu viziju ostvarili, ono o čemu smo sanjali, to smo i ostvarili i nikad ne možemo tako nešto požaliti, zaključuje Brankica.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!