Brankici i Paolu u Radučiću dogodilo se - smilje

02.07.2021.

17:06

Autor: Borka Juras Slamić/Regionalni dnevnik/HRT

Smilje s djedovine

Smilje s djedovine

Foto: HRT / HTV

Brankica Borović i njezin suprug Paolo doselili su iz Rima u Radučić kako bi uzgajali smilje i proizvodili prirodnu kozmetiku. U kraju u kojem još nema tekuće vode, uz pomoć EU fondova, marljivost i upornost su se isplatili i ove godine našli su se među najboljim mladim hrvatskim OPG-ovcima.

- Smilje je autohtono ovdje i sad je više i poznato po razno raznim stvarima. Nama je to jedna od najljepših biljaka koja nam se mogla desiti u životu, priča Brankica. Jer im je promijenila život. Poslove u Italiji mijenjali su za život u prirodi. Na Brankičinoj djedovini.

Od organskog smilja izrađuju prirodnu kozmetiku. A cijeli proces odvija se ručno, pod kontrolom. Posla imaju od jutra do večeri. Njihov trud i rad nagrađeni su i priznanjem - drugi su najbolji mladi OPG u Hrvatskoj.

Paolo Mari, rođeni Talijan ne žali što se doselio u populacijski opustošeno zaleđe Knina koje još nema tekuću vodu iz vodovoda. Voli selo, voli Dalmatinski način života jer, kaže tako žive i u Italiji. Planova je mnogo, prepreka će sigurno još biti, no san su, kažu, ostvarili.

Na redu je nadogradnja kojoj bi itekako pomogla tekuća voda iz vodovoda. Unatoč obećanjima, još je nemaju!


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!