13:52 / 30.01.2021.

Autor: Sara Badžek/M.N./TVD1/IMS/HRT

Znanstveno-istraživački centar u Međimurju

Moderna računalna oprema

Moderna računalna oprema

Foto: HTV / HRT

Hrvatska je bogatija za novi znanstveno-istraživački centar. U našoj najsjevernijoj županiji, Međimurskoj, otvorena je Metalska jezgra. Zbog ovog centra u Međimurje se vratilo troje stručnjaka koji će raditi u laboratorijima za prototipiranja i tehnologiju.

Moderan prostor prepun tehnoloških čuda. Tako izgleda - bivša konjušnica! Uz domaću pamet i europski novac postala je - laboratorij za istraživanja u metalskoj industriji.


- Ta oprema koja je smještena pod ovim krovom jedinstven je slučaj u Hrvatskoj i šire. Printeri su najsuvremeniji za ispis plastike i metalskih materijala, kaže ravnatelj "Metalske jezgre" Mario Šercer.  On je dva je desetljeća radio u inozemstvu pa se vratio u Međimurje. Uz njega, dio tima su i dvije doktorice znanosti. - Upravo su one otišle s insitututa da bi došle tu raditi. Upravo je to benefit izvrsnosti koju ti istraživački centri daju, rekao je međimurski župan Matija Posavec.


Rade na suvremenoj opremi, među ostalim, tu su i printeri kakvih nema sve do Milana. Stvaraju se ovdje i dijelovi za robote koji se upotrebljavaju u neurokirurškim operacijama.

-Zaposlena su tri istraživača i plan je da dobijemo dopusnicu ministarstva kako bi ušli u zapisnik istraživačkih organizacija, dodala je voditeljica projekta Maša Tomašić.


I Metalska jezgra dio je, do prije nekoliko godina, derutnoga vojnog kompleksa. Danas je ovdje vojska stručnjaka i studenata. Sve s jasnim planom - da Međimurje stavi na kartu STEM elite.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!