Ako ste promukli više od četiri tjedna, posjetite specijalista

13.02.2023.

10:00

Autor: Zdrav život/HTV/HRT

Što sve uzrokuje promuklost?

Što sve uzrokuje promuklost?

Foto: HTV / HRT

Jeste li ikada izgubili dobar glas? Velika je vjerojatnost da jeste, posebno tijekom zimskih mjeseci. On tada zvuči hrapavo, napet je, a možda osjećate i grebanje u grlu. Promuklost nije opasna, jedino ako potraje dulje. Tada može upućivati na ozbiljnije promjene u organizmu.

Laringitis najčešće uzrokuje promuklost


Ino Protrka, specijalist obiteljske medicine, rekao je da su najčešći uzroci promuklosti pušenje i konzumiranje alkohola. 

- Često nam promuknuti dolaze i profesionalni pjevači, dodao je.

Ako niste pjevač, možda ste učitelj, profesor, javljate se na telefon ili jednostavno imate potrebu komunicirati. Promuklost vam otežava život, naprežete se, grebe vas u grlu. Prva postaja - liječnik obiteljske medicine.

- Problem može biti na više nivoa, ali najčešće nastaje na glasnicama. Najčešći je uzrok laringitis, učestaliji u djece. Uvijek je dobra pošteda glasnica, osobito kod profesionalaca, zatim topli napitci, grgljanje npr. čajem od kadulje, koja ima umirujuće djelovanje. Osim toga, šutnja i vrijeme, naglašava dr. Protrka.


Kada posjetiti specijalista


Potraje li promuklost dulje, treba posjetiti otorinolaringologa.

- Po smjernicama, četiri tjedna se smatraju granicom, no ako promuklost ostane dva ili tri tjedna nakon ozdravljenja od banalnih infekcija, treba vidjeti koji je uzrok, rekao je Ratko Prstačić, specijalist otorinolaringologije, subspecijalist fonijatrije.

Tada se radi vizualizacija glasnica fibroskopom, uređajem koji se uvodi kroz nos, i njime se mogu detaljno pregledati glasnice i cijeli aerodigestivni trakt. 

- Najviše nas plaše promuklosti pušača jer je to jedan od najčešćih simptoma karcinoma glasnica ili nekih drugih dijelova grkljana, rekao je dr. Prstačić.

Promuklost može biti vezana uz tumore pluća ili štitnjače. Oni svojim rastom pritišću živac koji pomiče glasnice i tako izazovu promuklost.

Jedan od čestih uzroka promuklosti je i refluks. 

- Zbog velikog stresa i loše prehrane možemo reći da je refluks danas epidemijska bolest u modernim zemljama. Laringofaringealni refluks je tzv. tihi refluks, napominje dr. Prstačić.

Galerija
Što utrokuje promuklost?, Foto: HTV/HRT
Patologija glasnica, Foto: HTV/HRTNelagoda u grlu, Foto: HTV/HRT

Je li točno uvriježeno mišljenje da hladna pića uzrokuju laringitis?


- Hladna voda može izazvati iritaciju ždrijela i indirektno pogoršati stanje. No voda ne može proći kroz glasnice jer bi se u tom slučaju čovjek zagrcnuo, glasnice su dio dišnog puta, a ne probavnog, tekućina i hrana ne prolaze preko glasnica, rekao je dr. Prstačić.

Napominje da kronična iritacija ždrijela bilo kojeg uzroka može s vremenom izazvati i probleme s glasom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!