Camino Šibenik - Hrana za dušu

24.10.2022.

07:00

Autor: Ivona Ramadža Čolić/Dnevnik/IMS/HRT/I.B.

Camino Šibenik - Hrana za dušu

Camino Šibenik - Hrana za dušu

Foto: Dnevnik / HRT

I službeno je otvorena hodočasnička ruta Camino Šibenik, kao dio mreže hrvatskih i europskih putova sv. Jakova, a koji svi vode prema španjolskom svetištu Santiago de Compostela. Tim se putem hodočasnici s područja Šibenske biskupije kreću još od početka 13. stoljeća.

Camino je - hrana za dušu. Tvrde tako hodočasnici. A stotinjak ih je prvi put koračalo novom rutom hrvatskog Puta svetog Jakova. Dugom 110 kilometara.

- Ovu ideju nisam ja iskovao, ali bi se mogao složiti s njom. Da je Camino virenje kroz ključanicu u raj. I stvarno je tako, smatra Kruno Kozina iz Metkovića.

Obuću za pješačenje obuvali su šest dana. Krenuli su iz Marine.

Utrli su hodači iz cijele Lijepe naše, ali i susjedstva - stazu svima budućima.

- Gazimo stopama srednjovjekovnih hodočasnika koji su znači išli prema Santiago de Composteli koji je treće hodočasničko mjesto u svijetu uz Rim i Jeruzalem, objašnjava Katarina Pučar iz Jastrebarskog.

Put za sve njih ima posebnu težinu.

Ističu organizatori našu dugu tradiciju - njegova čašćenja i hodočašćenja njemu.

- Hrvati su inače bili u srednjem vijeku poznati kao hodočasnici. Čak i Dante u svojoj Božanstvenoj komediji ima lik hodočasnika Hrvata, ističe tajnik Bratovštine sv. Jakova Vedran Pražen.

A vlasnici hodočasničkih putovnica "okrijepili" su i danas dušu. U šibenskoj prvostolnici koja nosi ime sveca kojem se utječu.

- Hodočastiti svetom Jakovu značilo bi utjecati se njegovu zagovoru da nam od Boga isprosi snagu vjere kojom se on odazvao i slijedio Isusa, ističe šibenski biskup mons. Tomislav Rogić.

Otvaranje još jedne rute hrvatskog Camina - korak je prema razvoju vjerskog turizma u nas.

Šibenik ima što ponuditi.

- Sad ima još 15,16, a nekad je bilo 25,6 crkava, sakralnih objekata na relativno malom području. To je jedan grad koji rado prima sve hodočasnike, kaže direktor TZ-a Šibenik Dino Karađole.

Duhovno putovanje podrazumijeva i istraživanje.

I kulturne, povijesne i prirodne riznice kraja kojim se prolazi. Bi tako i na premijeri "šibenske" dionice.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!