Čudesne ribe kapetana Nena Kere

31.01.2022.

07:00

Autor: Sandra Lacković/More/HRT

Čudesne ribe

Čudesne ribe

Foto: More / HRT

U prizemlju dubrovačke Narodne knjižnice Grad zaplivale su ribe Nena Kere. Retrospektiva umirovljenoga kapetana duge plovidbe. Slika cijeli život. U mirovini još i više.

"La mer" je njegova treća samostalna izložba s morskim motivima. Ribe koja su ga pratile na 'vijađima' diljem svijeta na platna prenosi kombiniranim tehnikama - od akrila do ulja. Radi, kaže Neno Kera - i sa pročišćenim pepelom, špatulom, dlanovima...

Pomorac je bio 25 godina. Izmedju ostaloga radio je na brodovima za dinamičko pozicioniranje i platformama - pa more motivira i inspirira.

- Dvadeset godina sam proveo sa roniocima i kasnije na platformama. Naravno, gledaš što se dolje događa na 3 tisuće metara dubine pa vidiš čudesnih ribetina, priča Kera.

Slikao je i na brodu - slobodno vrijeme tako brže prolazi. Na svakome je ostavio sliku, dvije. No, slikarstvo nije jedina preopkupacija svestranog Dubrovčanina u mirovini. Slijedi objava zbirke pjesama, a nada se i romanu te zbirki fragmenata s putovanja.

Malo tko zna da se Neno bavio i gastronomijom

Medju prvima je u gradu pripremao vegetarijansku kuhinju - pa je svojedobno pred turneju 'Brothers in arms' - ugostio i legendarne rokere Dire Straitse. Po 16 vegetarijinskih jela bi znali izbaciti, prisjeća se Kero.

- Bila su to drugačija vremena, ali bilo je toplije, govori s nostalgijom. Na tragu toga je i Facebook grupa "Jedno drugo vrijeme. Vrijeme dobrih duhova od grada. Dubrovčana dobra duha."

- To je bilo vezano za smrt Pređa Vušovića. Htio sam ga malo evocirati i vratiti priču o Dubrovačkim oriđinalima. Međutim, kasnije se grupa razvodnila i zatvorena je, kaže.

Najbolje je prijatelju napisao Loren Ligorio autor predgovara izložbe "More u provu, vjetar u krmu, samo naprijed na pravom si kursu, kapetane".


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!