10:42 / 07.07.2021.

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/V.M./HRT

Dekodiranjem raka do čak 40% manje slučajeva

„Dekodirajmo rak - pobijedimo rak!"

„Dekodirajmo rak - pobijedimo rak!"

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Hrvatska liga protiv raka kao punopravna članica European Cancer Leagues povodom Europskog plana protiv raka i Nacionalnog strateškog okvira protiv raka organizirala je virtualnu konferenciju „Dekodirajmo rak - pobijedimo rak!". 

Cilj konferencije je podizanja razine osviještenosti o sprječavanju raka, naglaska važnosti pravovremene dostupnosti inovacija u liječenju te poziva svih dionika na odlučnu akciju u borbi protiv raka i promicanje 12 europskih kodova prevencije raka s kojima se može spriječiti i do 40% slučajeva raka.


O toj smo temi u emisiji Dobro jutro, Hrvatska razgovarali s predsjednikom Hrvatske lige protiv raka prof. dr. sc. Damirom Eljugom i voditeljicom Health Huba mag. pharm. Anitom Galić:

Rak na svakog utječe na neki način. U 2020. je u Europskoj uniji od te bolesti oboljelo 2,7 milijuna, a bitku s njom izgubilo 1,3 milijuna ljudi. Dijagnoza raka teško pogađa oboljele, no ozbiljno utječe i na njihove obitelji i prijatelje.


- U Europi trenutačno živi jedna desetina ukupnog svjetskog stanovništva, no jedna četvrtina oboljelih od raka. Kako navodi Europski plan protiv raka, ako propustimo odlučno djelovati, u Uniji će se do 2035. broj umrlih od raka u Uniji povećati za više od 24%, a rak će postati glavni uzrok smrti. Procjenjuje se da učinak raka na europsko gospodarstvo iznosi više od 100 milijardi eura godišnje, ističu organizatori konferencije.


Rak je nažalost i dio hrvatske svakodnevice, ugrađen u svaku poru našeg društva, kako navodi Nacionalni strateški okvir protiv raka usvojen u prosincu 2020. godine.


- Hrvatska je posljednja država Europske unije koja je donijela povijesno važan Nacionalni strateški okvir borbe protiv raka uz politički konsenzus upravo u pandemijskoj godini, no nikada nije kasno jer želimo doći od „nule do heroja" („from zero to hero"), napominju organizatori.


Na konferenciji priređenoj krajem lipnja sudjelovao je niz stručnjaka i dužnosnika.


- Nacionalnim strateškim okvirom protiv raka se ambiciozno ali odlučno planira 100% implementacija plana koja predviđa revolucionarni zaokret u ishodima onkološkog liječenja, kako bi se naši onkološki bolesnici liječili poput oboljelih u Finskoj, Danskoj, Švedskoj ili Njemačkoj, što ističu stručnjaci koji su radili na ovom okviru, istaknula je tom prigodom prim. Vera Katalinić Janković iz Ministarstva zdravstva.


Predsjednik Hrvatske lige protiv raka prof. dr. sc. Damir Eljuga je istaknuo kako „stručnjaci procjenjuju da je u Hrvatskoj trenutačno oko 170 tisuća onkoloških bolesnika.


- Rak svakako ostavlja posljedice i na njihove obitelji i mentalno zdravlje, posebice u doba COVID-19 koji je unio dodatnu zabrinutost o kontinuitetu onkološke skrbi i uzrokovao slabiji odaziv na rano otkrivanje raka, što Liga s partnerima pokušava promijeniti kroz projekt HEROIC i psiho-onkološka savjetovališta te druge preventivne kampanje, napomenuo je Eljuga.


COVID je također imao utjecaja i na odaziv na cijepljenje mladih koji imaju pravo na besplatno cijepljenje protiv HPV-a koji uzrokuje nekoliko vrsta raka.


- To je jedan od europskih prioriteta borbe protiv raka je 90% procijepljenost protiv HPV-a što zahtijeva uklanjanje svih nepotrebnih administrativnih barijera poput informiranog pristanka, zaključio je Eljuga.


Kao zaključak ove konferencije Hrvatska liga protiv raka pripremila je Poziv na akciju kreatorima nacionalnih zdravstvenih politika i zdravstvenoj administraciji da se ciljevi Europskog plana protiv raka provode i na nacionalnoj i regionalnoj razini.


- Optimalnom i dosljednom primjenom konkretnih ciljeva Europskog plana protiv raka i Nacionalnog strateškog okvira protiv raka do 2030. možemo značajno umanjiti negativne aspekte raka na nacionalno javno zdravlje, poboljšati ukupni zdravstveni status i izgraditi sretnije društvo za generacije koje dolaze, smatraju organizatori.


Građanima preporučuju da „prouče kodove prevencije raka te donesu životno važnu odluku da primjenom barem jednog preventivnog koda već danas naprave prvi korak i - dekodiraju rak!"

„Dekodirajmo rak - pobijedimo rak!"

„Dekodirajmo rak - pobijedimo rak!"

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!