Rak prostate među najčešćim uzrocima smrtnosti kod muškaraca, bitni pregledi!

30.03.2023.

Zadnja izmjena 19:52

Autor: Mateja Ribičić/Dnevnik/IMS/HRT/Hina/J.L.

 Plava vrpca, simbol  borbe protiv raka prostate

Plava vrpca, simbol borbe protiv raka prostate

Foto: Jo Panuwat D / SHUTTERSTOCK

Rak prostate najčešći je oblik raka kod muškaraca, a u Hrvatskoj ih godišnje oboli oko 2300. Za razliku od, primjerice, raka dojke gdje žene samopregledom mogu primijetiti bolest, kod raka prostate takvo što nije moguće. U ranom otkrivanju te zloćudne bolesti najvažniji su redoviti preventivni urološki pregledi.

Hrvatsko društvo bolesnika s rakom prostate uputilo je apel Ministarstvu zdravstva za što hitnijim uvođenjem nacionalnog probira za rak prostate, najčešćeg oblika raka u muškaraca u Hrvatskoj, od kojega godišnje umre oko 800 stanovnika.

Povijest karcinoma u obitelji, Velimira Koraka natjerala je na redovite preventivne preglede. Simptoma nije bilo, no ipak uslijedila je dijagnoza.  

Iako unazad dvije godine broj oboljelih pada, to nije rezultat javnozdravstvenih akcija, upozoravaju liječnici. 

Približili smo se bili brojci od 3000 novih slučajeva otkrivenih u Hrvatskoj i onda smo u 2020. smo imali gotovo 600 slučajeva manje. To ne znači da su ljudi prestali obolijevati nego smo zbog okolnosti uvjetovanih COVID-19 pandemijom imali manji broj postavljenih dijagnoza, objašnjava Marijo Šekerija, specijalist epidemiologije, voditelj Registra za rak pri HZJZ-u. 

- Otkrivanje raka prostate palo je između 10% i 15%, što je najviše među svim karcinomima po padu incidencije. To je zapravo jedan umjetni pad koji nas brine jer su ti muškarci negdje neotkriveni, upozorava prof. dr. sc. Igor Tomašković, dr. med./specijalist urolog.

Prije 4 mjeseca Europska komisija uvrstila je rak prostate u screening program. Sada je pred hrvatskim zdravstvom izazov uvođenja tog oblika karcinoma u nacionalni program preventivnih pregleda. 

- To znači da će svi muškarci određene dobi biti pozvani da se pregledaju i testiraju putem PSA i drugih oblika pregleda i testiranja na rak prostate kako bismo poboljšali ishode liječenja i smanjili smrtnost, kaže Tomašković.

Rak prostate je među 3 najčešća uzroka smrtnosti kod muškaraca. Stoga preventivne preglede ne treba zanemarivati. Posebno to vrijedi za rizičnu skupinu - muškarce starije od 50 godina. 

Društvo bolesnika traži što hitnije uvođenje probira za rak prostate


Apel pacijenata, onkologa i epidemiologa upućen je s okruglog stola "Rak prostate - kako potaknuti rano otkrivanje i smanjiti smrtnost", održanog u organizaciji Hrvatskog društva bolesnika s rakom prostate.

Na skupu je upozoreno da je rak prostate u zadnjih godina postao najčešći oblik raka kod muškaraca u Hrvatskoj (od 2016. je preskočio rak pluća po učestalosti) i drugi je uzrok smrti od raka kod muškaraca, po čemu smo među lošijim EU-ovim članicama.

Nužno je pojačati edukaciju o prevenciji i ranom otkrivanju, zadržati kvalitetnu dostupnost suvremenih terapija, ali i potaknuti sustav na ranije otkrivanje ovog sijela raka kroz uvođenje nacionalnog programa probira.

Iz Hrvatskog društva bolesnika apelirali su na Ministarstvo zdravstva da ubrza uvođenje novog probira.

Po podacima Registra za rak iz 2020., od raka prostate oboljelo je 2299 osoba, umrlo 785 bolesnika, a procjenjuje se da gotovo 600 slučajeva svake godine ostane neotkriveno.

- Rak prostate najčešći je kod muškaraca iznad 50 godina, a zbog izostanka simptoma teško se otkriva u ranoj fazi, istaknuo je Korak, predsjednik Hrvatskog društva bolesnika s rakom prostate.

Preventivni pregledi najučinkovitiji za rano otkrivanje bolesti


Po podacima ankete EUPROMS (Europske udruge bolesnika s rakom prostate), preventivni pregledi su najučinkovitiji za rano otkrivanje bolesti, pa u kombinaciji s dostupnim modernim terapijama mogu značajno produljiti život.


Korak je istaknuo važnost uvođenja programa probira kako bi se Hrvatske odmaknula sa začelja Europe u ishodima liječenja ovog sijela raka.


Tomašković, predsjednik Hrvatskog urološkog društvaupozorio je na nemogućnost samopregleda i izostanak simptoma u ranijoj fazi bolesti, koju tada može otkriti samo urolog.


Naglasio je da sustav probira ne možemo kopirati od neke druge zemlje, već moramo osmisliti jedinstven model prilagođen našem zdravstvenom sustavu.


- Prije godinu ili dvije za metastatski hormonski rak prostate nismo imali puno mogućnosti. Zadnje dvije godine uvedeno je dosta hormonskih terapija kojima smo produljili preživljenje. Prije je medijan preživljenja u metastatskim tumorima prostate bio dvije do tri godine, a sada je to s novim lijekovima udvostručeno, istaknuo je splitski onkolog Tomislav Omrčen.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!