Elton John pokrenuo novi fond za iskorijenjivanje AIDS-a do 2030.

06.06.2023.

10:42

Autor: Hina/dpa/HRT/V.M.

Elton John

Elton John

Foto: Denis Makarenko / Shutterstock

Britanski pjevač Elton John rekao je da je "moguće i izvedivo" iskorijeniti AIDS do 2030., a njegova humanitarna organizacija pokrenula je novu inicijativu.

Zaklada Eltona Johna za borbu protiv AIDS-a u ponedjeljak je pokrenula trogodišnji fond, vrijedan 125 milijuna dolara, za borbu protiv sve veće stope zaraze HIV-om u ranjivim zajednicama.

Govoreći o Rocket Fundu za Good Morning America (GMA), John je rekao: Imamo još posla, ali zato ovo pokrećem, stvarno želimo okončati situaciju s AIDS-om do 2030., mislimo da je to moguće (i) izvedivo pa samo želimo ići dalje.

Fond će podržati pristup prevenciji i liječenju HIV-a za više od 1 milijun ljudi, uključujući omogućavanje pristupa testovima, antiretrovirusnim terapijama i preventivnom liječenju HIV-a prije izlaganja (PrEP).

John je također pokrenuo "Let Your Inner Elton Out", koji potiče ljude da podignu svijest o AIDS-u i HIV-u na društvenim mrežama spominjanjem 76-godišnje megazvijezde.

- Poruka je, hajde, 'Let Your Inner Elton Out', hajdemo prikupiti novac, završimo s ovim. Izazvat ću neke svoje prijatelje ... Izazvat ću Michaelu Jae Rodriguez, Neila Patricka Harrisa i JoJo Siwu da vidim što će smisliti, rekao je.

Svjetski poznati pjevač i tekstopisac također je govorio o svojoj turneji "Farewell Yellow Brick Road".

- Bit će emotivno, ali ne razmišljam o tome. Samo sam koncentriran na to da napravim sljedeći najbolji nastup koji mogu, Izjavio je Elton John.

Završni koncert trebao bi se održati u Stockholmu, u Švedskoj, sljedeći mjesec.

- Moji sinovi bit će na završnom koncertu. Bit će to sjajna prilika i tko zna kakav će to biti osjećaj, dodao je.

Prethodno je potvrdio da će ovo definitivno biti njegova posljednja turneja, napomenuvši da će do kraja održati gotovo 350 koncerata samo na ovoj turneji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!