Svake godine umre 7 milijuna pušača

04.06.2023.

07:01

Autor: Vesna Ljubo/V.K./Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Smrtonosni učinci duhana

Smrtonosni učinci duhana

Foto: HTV / HRT

Na Svjetski dan nepušenja podiže se svijest o štetnim i smrtonosnim učincima duhana, ali i opasnostima pasivnog pušenja. Duhan ubije više od pola svojih korisnika, kažu stručnjaci. Svake godine, prema podacima Eurostata, 8 milijuna ljudi umre, od čega je čak 7 milijuna pušača ili bivših pušača.

Iz godine u godinu javnozdravstvenim akcijama upozorava se na štetne učinke pušenja na ljudsko zdravlje. Pomaka ima. Naime, prije 10 godina u Hrvatskoj je bilo 38 posto pušača.

- Prema podacima Eurostata puši jedna četvrtina stanovništva, znači negdje oko 25 posto. I dalje vode muškarci, oni su češće svakodnevni pušači od žena, govori izv. prof. prim. dr. sc. Senka Samardžić, voditeljica Službe za javno zdravstvo, NZJZ OBŽ-a. 

- Znamo svi da pušenje izaziva rak pluća i da bi značajno smanjenje broja pušača smanjilo i ovu zloćudnu bolest, naglasio je Nedeljko Knežević, predsjednik Gradske lige protiv raka Osijek.

Slažu se s tim i Osječani. Ovom akcijom pušače se nastoji potaknuti da ostave cigarete.

- Za svaku ugašenu cigaretu učenici i učenice Medicinske škole Osijek daju građanima našim jabuku i dobiju također promotivne materijale i letke o štetnosti pušenja, govori Branimir Lončarić, prof., Medicinska škola Osijek. 

Prvo na što većina nas pomisli kad se spomene štetnost duhana jest onečišćenje zraka. No štetni učinci prisutni na svakom koraku lanca proizvodnje. Prije svega u kvaliteti obradivog tla. 

- Svjetska zdravstvena upozorava da se svake godine 3,5 milijuna hektara obradive zemlje uništi zbog uzgoja duhana i oko 200 tisuća hektara šuma. To dugoročno dovodi do smanjene kvalitete tla, naglašava Samardžić. 

Zato je moto ovogodišnjeg obilježavanja Svjetskog dana nepušenja "Trebamo hranu, a ne duhan". Bilo kakav profit koji bi se mogao steći od duhana ne može, smatraju stručnjaci, nadoknaditi štetu nanesenu održivoj proizvodnji hrane. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!