Na osječkom Prehrambeno-tehnološkom fakultetu počelo je 29. ocjenjivanje kvalitete sortnih vrsta meda. Pred stručnim povjerenstvom sladak je zadatak - kušati 138 uzoraka.
29.11.2024.
07:00
Autor: Vesna Ljubo/I.Z./Regionalni dnevnik/HRT
Na osječkom Prehrambeno-tehnološkom fakultetu počelo je 29. ocjenjivanje kvalitete sortnih vrsta meda. Pred stručnim povjerenstvom sladak je zadatak - kušati 138 uzoraka.
Riječ je o jedinom nacionalnom ocjenjivanju, a za Zlatnu žlicu za kvalitetu bore se pčelari iz cijele Hrvatske.
Kruh, sir i jabuke pripremaju se za ocjenjivače meda u Osijeku. Njima se, kažu, neutraliziraju okusi.
U Osijek je na ocjenjivanje stiglo 138 uzoraka meda, najviše cvjetnih, iz cijele Hrvatske.
- Oni su gotovo svi zadovoljili parametre kvalitete, koji se ocjenjuju na ovom ocjenjivanju. To su rezultati peludne analize, znači fizikalno kemijskih parametara i senzorske analize, istaknula je prof. dr. sc. Ivana Flanjak, voditeljica ocjenjivanja na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu u Osijeku.
I ova je godina, kao i prošla, kažu stručnjaci, bila izazovna za pčelare. Vremenske prilike odnosno neprilike veoma utječu na količinu meda i na same pčelare koji se moraju prilagoditi tim uvjetima i tehnologiji pčelarenja.
- Na ocjenjivanje pčelari uvijek nastoje poslati svoje najbolje uzorke, tako da su gotovo svi uzorci zadovoljili pravilnike odnosno propise o kakvoći meda i vrlo su dobre kvalitete, dodala je Flanjak.
Med je jedna od najzdravijih namirnica, a domaći je provjereno dobre kvalitete. Ipak, med jedemo - malo.
- Kažu ispod kilograma, a neki podaci preko kilograma, ako se gleda tu je negdje, a kažu da je u Europi, ovisno o zemlji, tri do osam kilograma po stanovniku, poručio je dekan Prehrambeno-tehnološkog fakulteta u Osijeku prof. dr. sc. Jurislav Babić.
Često smo svjedoci lažnih proizvoda, tako da je potrebna stalna kontrola. Jedna od najcjenjenijih provjera kvalitete je ovo, najstarije ocjenjivanje u Hrvatskoj.
Uz kvalitetu, promovira se domaći med, koji proizvodimo dovoljno za domaće potrebe, za razliku od Europske unije koja gotovo polovinu uvozi.
Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!
Autorska prava - HRT © Hrvatska radiotelevizija.
Sva prava pridržana.
hrt.hr nije odgovoran za sadržaje eksternih izvora