Šumski vitezovi pokazali su umijeće rada s pilom i sjekirom

14.09.2024.

20:21

Autor: Vesna Ljubo/T.D./Dnevnik/HRT

U Našicama su održani 24. "Dani slavonske šume". Jedinstvena je to gospodarska, turistička, gastronomska i zabavna manifestacija koja svake godine privuče velik broj posjetitelja i sudionika u prelijepi Perivoj Pejačević. 

Najviše zanimanja, kao i svake godine, privuklo je natjecanje profesionalnih radnika sjekača ali i amatera. Rezalo se, sjeklo, pililo, obarali trupci.

U jednoj od kategorija, sječi dvoručnom pilom, tzv. Amerikankom, okušali su se i građani. A najbolji šumski vitezovi pokazali su umijeće rada s pilom i sjekirom.

- Radimo svaki dan. Zahtjevan posao, jedan od najtežih u Hrvatskoj, istaknuo je Josip Josipović iz Uprave šuma Požega.

- Dosta je opasan posao. Treba i upornosti, većinom snaga, ali najviše treba pazit se, naglasio je Mihael Dobenko iz Šumarije Nova Gradiška.

- Susreću se sa svim vremenskim uvjetima koji su mogući. Od hladnoća, snijega, kiše, pa do insekata koji ih napadaju dok rade. Ali oni su toliko uvježbani, toliko su spretni i sposobni, rekao je Krešimir Žagar, direktor Sektora za šumarstvo, Hrvatske šume  d.o.o.

Najbolja pila


Sekunde su odlučivale tko je spretniji. 

- Boduje se tako da se u što kraćem vremenu okrene vodilica. Mora biti sve ispravno, da sjekač prepili ovaj trupac, istaknuo je sudac iz šumarije Koška Tomislav Borković.

- Najbolja pila je ona koja je najoštrija i odlučuje tko je najprecizniji, rekao je sudac iz šumarije Koška Dario Mikolin.

U njihovu je poslu prioritet briga o šumama koje su na udaru klimatskih promjena. Uz štetu prouzročenu nepogodama tu su i štetnici kojih prije nije bilo u našim šumama. 

- Zadnja dva desetljeća nema praktički da nema vrste drveća koja nije dobila nekog novog barem jednog štetnika s kojima se generacije šumara prije nas nisu susretale, rekao je Žagar.

Natjecali se u kuhanju čobanca


Zajednički festival šumara i građana nastavak je stoljetne tradicije u tom kraju.  

- Festival "Dani slavonske šume" u biti predstavlja temelj našeg gospodarstva u Našicama, stoljetnu tradiciju koja je počela dolaskom obitelji Pejačević, naglasio je gradonačelnik Našica Krešimir Kašuba.

Spretni su šumari pokazali ne samo da vješto barataju pilom nego i da znaju s kuhačom. Pa su se, već tradicionalno, natjecali u kuhanju čobanca. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!