17:44 / 15.06.2021.

Autor: Elvira Dizdarević/T.V./Regionalni dnevnik/HRT

Gastrofešta razveselila Riječane: Opet se družimo, a hrana je super!

Podijeljeno je 1500 marendi: lignje s palentom

Podijeljeno je 1500 marendi: lignje s palentom

Foto: Vladimir Jurić / HRT - Radio Rijeka

Jutros je na riječkom Korzu održana tradicionalna gastrofešta povodom blagdana svetog Vida i Dana grada Rijeke. Riječanima je tom prigodom podijeljeno više od 1500 marendi od liganja s palentom te dvije tisuće štrudli od trešanja.

Središtem Rijeke od sedam sati širio se miris lignji koje su u 700-litarskom loncu pripremali riječki kuhari. Uz lignje na mornarski, pripremljeno je i 200 litara palente.

Riječani su i više nego zadovoljni.

- Lignje su vrhunske, ukusne da im nema kraja i nigje nema ovako, rekla je jedna Riječanka. Super je i sama manifestacija je odlična, biti na otvorenome u društvu je više nego za poželjeti, dodaje njezin sugrađanin.

A kuhari su se pobrinuli kako bi sve bilo na vrijeme gotovo.

- Tri sata se krčkalo. Ima 300 kg liganja, blizu 100 litara maslinovog ulja, 200 kg kapule,10 kg peršina, 20 kg češnjaka i 30 litara bijelog vina, otkriva Vojko Borto, kuhar Studentskog centra Rijeka.

Riječki slastičari pobrinuli su se za desert - štrudlu s trešnjama dugu 165 metara.

- Potrudili smo se da pripremimo domaću štrudlu našim građanima. Sve smo radili tradicionalno - od čišćenja trešanja ručno do lisnatog tijesta koje se radi s našim maslacem, kaže Denis Sablić, PIK Rijeka.

Riječani i njihovi gosti će ovoga ljeta uz tradicionalne manifestacije uživati i u novima.

- Nova manifestacija Food track festival na Trsatskoj gradini, koncerti... Sve obiluje događanjima i izvlačimo se iz covid situacije i neke zemlje nas stavljaju na zelenu listu, ističe Marko Filipović, gradonačelnik Rijeke.

Sve to obećava dobru sezonu i mnogobrojna događanja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!