"Iron man" iz Malog Lošinja će se 45 sati spuštati i silaziti s brda Sveti Ivan

19.03.2021.

09:56

Autor: I.H./Dobro jutro, Hrvatska

Damir Kocijan

Damir Kocijan

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Everesting challenge je uspinjanje i spuštanje po određenoj uzvisini dok se ne postigne brojka od 8848 prijeđenih metara, koliko iznosi nadmorska visina Mont Everesta. Uspon može biti kratak ili dug i bilo kojeg uspona, ali sve to će diktirati koliko dugo, koliko ponavljanja i u osnovi koliko će biti težak vaš pokušaj savladavanja Everesta. Među rijetkima kojima je to uspjelo je i "Iron man" iz Malog Lošinja Damir Kocijan, koji je dužinu Mont Everesta prešao u roku 26 sati i 15 minuta. Danas u 18 sati Damir odlazi na Dvostruki Everesting.

- Ovaj put idem na Veli Lošinj, na brdo Sveti Ivan, on je nešto niži od Osorčice na kojoj sam ostvario Jednostruki Everesting. On je na nadmorskoj visini od oko 200 m, za što ću morati napraviti 90 uzastopnih uspona i spuštanja, rekao je Kocijan u Dobro jutro, Hrvatska. 


Dozvoljeno je da se svakako spušta, pa je odlučio da će se preko dana spuštati okolnom cestom, dodao je, a tijekom noći će se spuštati sam radi veće motivacije i da ga san ne uhvati. Pauze će biti jako kratke, za jelo, neprekidno 45 sati će se spuštati i silaziti s brda Sveti Ivan. 


Riječ je o disciplini koja je već dugo u svijetu, ona se jako se aktivirala otkako nema utrka i profesionalci si zadaju osobne izazove. Nema zadanog vremena u kojem mora ostvariti cilj, jedini cilj je da to bude neprekinuto, bez spavanja. 


Za Jednostruki Everesting mu je trebalo 18 uspona i 26 sati, u kratkom roku se odlučio za to, u odnosu na ovaj Dvostruki na koji danas odlazi. Kocijan se bavi triatlonom i tako je sve počelo. 


- Sve što je povezano s tim, ja iskušavam svoje granice, rekao je. 


"Ovo je veliki mentalni izazov" 


Ovo ljeto je 17 sati plivao od Lošinja do Unija. Imao je problema s jakim strujama u suprotnom smjeru, na nekim mjestima je samo plivao na mjestu. 


- Ovo je veliki mentalni izazov, naglasio je. 


Pratit će ga tim od 10-ak ljudi i snimatelji za potrebe dokumentarca koji se snima posljednjih godinu dana. 


Postoji i Trostruki Everesting, to je jako veliki izazov i još ga nitko na svijetu nije "odradio". Dvostruki je napravilo samo šest osoba na svijetu. 


Uspon posvećen žrtvi uličnog nasilja 


Ovaj uspon je posvećen Vedranu Bošatliću, dečku s Lošinja koji je bio žrtva uličnog nasilja i zadobio je traumatsku ozljedu glave i ne može samostalno hodati i jesti. 


Kocijan želi, među ostalim, skupiti novce za njegove rehabilitacije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!