Iznadprosječne temperature na obale Dunava privukle brojne ribiče

07.01.2023.

07:00

Autor: Ines Milanković/Regionalni dnevnik/HRT

Ribiči na obalama Dunava

Ribiči na obalama Dunava

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Iznadprosječne temperature na obale Dunava privukle su brojne ribiče koji uživaju u lijepom vremenu, ali žale se da je zbog visokih temperatura ribe kroz godine - sve manje.

U siječnju 2017. u vukovarskoj lučici - debeli minusi i zaleđen Dunav. Danas - kalendarski zima, po termometru - proljeće pa 20-ak ribiča neumorno zabacuje udicu.

- Pecalo se i kada je bio led, išle su sante leda, nekada se išlo na štuku, a sada, ova i prošla godina su katastrofa što se tiče vremena, rekao je Josip Bošnjaković.

- Ovo nije dobro, ni za biljni ni životinjski svijet. Nema velikih voda, a i Dunav je reguliran, pa nam dođe toliko vode tek za jedan opstanak ribe, inače ribe nema ni 10% u odnosu kako je nekada bilo ribe, rekao je Marijan Čelebija.

- Nikada nije bio ovakav prvi mjesec, u majici sam. Ribe ima puno, puno manje, rekao je Ivica Batarelo.

Pecaju iz gušta - jer Dunav je njihov lijek za sve probleme. Politika i euri ovdje su - zabranjene teme.

- Ovo volimo, mi smo navikli na to i da se sklonimo od problema i od politike, to nam je ispušni ventil, rekao je Ivica Abramović.

- Sad malo odmaramo od svega, od blagdana i svega pomalo, idemo na pecanje koliko god možemo, rekao je Dalibor Hladik.

Dok dunavski valovi ljuljaju brodice, udicu grize bijela riba - deverike, kesege, babuške...

- Štuku isto volim i pecati, a i jesti. To mi je ono - netko voli soma, smuđa, ja babušku u talandari, to je meni zakon, dodao je Abramović.

- Uhvati se ta zimska bijela riba, ukusna je za jesti, a višak podijelim prijateljima i susjedima, koristi neke ima od toga, dodao je Čelebija.

Ima dana kad riba ne grize, a oni satima uživaju na suncem obasjanom Dunavu - zabacuju udice i zbijaju šale.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!