Je li miješanje cjepiva učinkovitije protiv COVID-a?

05.02.2022.

13:56

Autor: Matej Crnogaća/Zdrav život/HRT/V.G.

Cijepljenje

Cijepljenje

Foto: Zdrav život / HRT

Koliko je miješanje cjepiva zapravo učinkovito? Stvaraju li različita cjepiva bolju imunizaciju? Koju "booster" dozu izabrati? Odabir svakako može biti zbunjujući pa je HTV-ova emisija "Zdrav život" informacije zatražila kod stručnjaka.

Prema trenutačnim prreporukama Europske agencije za lijekove i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, svi punoljetnim osobama preporučuje se cijepljenje trećom, takozvanom "booster" dozom cjepiva, i to od tri do šest mjeseci nakon primarnog cijepljenja.

- Primarno cijepljenje je dobivanje obje doze cjepiva koje je registrirano za primjenu u dvije doze, dakle mRNA cjepiva koja su kod nas - i Vaxzevria i AstraZeneca. Kod Janssena, to je jednodozno cjepivo, osoba se smatra primovakciniranom kada primi prvu dozu cjepiva, objašnjava za HTV-ovu emisiju "Zdrav život" Mirjana Lana Kosanović Ličina, dr. med. iz NZJZ-a "Dr. Andrija Štampar".

U javnosti vlada nerazumijevanje razloga zašto se ta dodatna doza cjepiva uopće mora primiti.

- S obzirom na novija istraživanja, dokazano je zapravo da razina protutijela pada s vremenom kod svih dobnih skupina. Stoga se preporučuje dobivanje dodatne doze cjepiva, odnosno "boostera" za sve kategorije stanovništva kojima je prošao određen period od primovakcinacije, kaže Kosanović Ličina.

Iznimka su imunokompromitirane osobe, odnosno osobe koje zbog različitih razloga imaju narušen imunosni sustav.

- Takve osobe se smatraju primarno procijepljenima kada prime tri doze cjepiva. Kod njih je to, nakon one prve dvije, dodatna doza koja se primjenjuje puno ranije od ovog klasičnog "boostera". Već može mjesec dana nakon primitka druge doze, kaže Kosanović Ličina.

Koji booster odabrati?

Zbunjenost, a katkad i strah, može izazvati i različita kombinacija cjepiva primarnog cijepljenja i dodatne "booster" doze.

- Nakon AstraZenece odnosno Vaxzevrije, za sada se preporučuje primjena mRNA cjepiva proizvođača ili Pfizera ili Moderne. Za očekivati je da će u neko skorije vrijeme i Vaxzevria biti registrirana za "booster" dozu, ali za sada nije - pa se onda treća doza primjenjuje mRNA cjepivom, kaže Kosanović Ličina.

- Osobe koje su primile vektorsko cjepivo, bilo proizvođača AstraZenece, bilo Janssena, one se trebaju docijepiti mRNA cjepivom, Pfizerom ili Modernom. S druge pak strane, ako je u primovakcinaciji bilo primijenjeno mRNA cjepivo jednog proizvođača, može se primijeniti i ono drugog proizvođača. Tako da su moguće kombinacije i cjepiva različitih proizvođača, samo je jako važno koji je redoslijed i zato se u konačnici odluka donosi u suradnji s liječnikom, dodaje.

Cijepljenje djece

Najnovije smjernice preporučuju i cijepljenje djece starije od pet godina.

- Za djecu stariju od pet godina odobreno je Pfizerovo cjepivo u smanjenoj dozi, prilagođenoj imunosnom odgovoru djece. Tako da se sva djeca starija od pet godina, posebice ona koja imaju nekakvu kroničnu bolest i veću šansu da će razviti kompliciraniji oblik bolesti, mogu cijepiti. I preporuka je da se cijepe, kaže Kosanović Ličina.

Stručnjaci savjetuju cijepljenje kao najučinkovitiji vid borbe protiv koronavirusa, a za sva pitanja i eventualne nejasnoće pozivaju da se posavjetujete sa svojim obiteljskim liječnikom ili epidemiolozima u područnim uredima Zavoda za javno zdravstvo.

Pogledajte video:


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!