Ženski klub liječenih alkoholičarki: Sastaju se jednom tjedno i zajedno svladavaju krize

15.04.2023.

17:20

Autor: Višnja Ružojčić/Regionalni dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Jedini ženski klub liječenih alkoholičarki

Jedini ženski klub liječenih alkoholičarki

Foto: HTV / HRT

Ovisnost o alkoholu kod žena u porastu je, a liječenje teško i dugotrajno. Jedini ženski klub liječenih alkoholičarki djeluje u Slavonskom Brodu pod imenom VITA. Sastaju se jednom tjedno i zajedno svladavaju krize.


Dobar dan, dobra dan! Ima li recidiva! Nema.

Tako počinje svaki sastanak Kluba liječenih alkoholičarki.

 - Imala sam tri četiri, recidiva. Dok zadnji put nisam završila u stanju da ne znam ni gdje sam ni što sam, govori članica Kluba liječenih alkoholičarki "Vita" Slavonski Brod.

Od tada već pet godina apstinira i podrška je novim članicama kluba.

- Sad sam pala u recidivu, ni ne znam kako, iskreno kažem ne znam kako. Pilo mi se jednostavno i onda sam se napila, priznaje članica Kluba liječenih alkoholičarki "Vita" Slavonski Brod.

Sve je počelo, prisjeća se, s nekoliko pića za smirenje. Uskoro je s jedne čaše prešla na litru, s vina na žestoka pića.

- Ruke su mi se počele tresti, znojit se. Srce je počelo lupati. Osjećala sam žudnju za alkoholom, nešto mi je falilo, bila sam i živčana nervozna, govori članica Kluba liječenih alkoholičarki "Vita" Slavonski Brod.

Prvi i zasad jedini ženski klub liječenih alkoholičarki u nas osnovan je u Slavonskom Brodu prije 16 godina.

- Žene najčešće piju same i nazivaju se solo 'drinkeri' i u različitim fazama života žene piju različito, kaže Višnja Petrović, stručna suradnica u Klubu liječenih alkoholičarki "Vita" Slavonski Brod.

- Najmlađa članica je imala 28 godina, imala je troje male djece i jednostavno nije mogla sve to stići. Najstarije dijete je bilo to koje joj je reklo: "mama, prestani više, ne mogu te gledati", kaže Petrović.

Sram i mnogo veća stigma prema ženama koje piju - razlozi su zbog kojih se teško odlučuju za liječenje.

- One to jako dobro skrivaju i to traje dok ne zaglave il dok se socijalna služba ne uplete zbog djece, dok im na poslu ne počnu problemi, otkriva Petrović.

- Jako je teško. Svaki dan se moraš probuditi, pogledati u ogledalo i reći "ja to mogu!". Dijete spremiti za školu, skuhati i vuče te depresija da legneš, kaže članica Kluba liječenih alkoholičarki "Vita" Slavonski Brod.

- Tko svaki dan popije jednu dvije čašice on je alkoholičar, kaže članica Kluba liječenih alkoholičarki "Vita" Slavonski Brod.

Jedna čašica poslije posla, pa jedna za bolje raspoloženje... Navike su koje se lako usvajaju i brzo prerastu u ovisnost. Ozdravljenje je dug proces. Ove žene svjedoče da se može. Opet se smijemo životu, kažu. Trijezan je mnogo ljepši.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!