Kako postupati kada dijete zaboli uho?

28.11.2022.

14:06

Autor: Dr. Beck/HRT/R.S.

Infekcije srednjeg uha kod djece

Infekcije srednjeg uha kod djece

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Većini roditelja nije potrebno reći da su infekcije srednjeg uha (otitis media) jedna od najčešćih bolesti kod dojenčadi i male djece. Do dobi od tri godine 70 posto djece barem jednom preboli upalu uha. Do dobi od sedam godina taj broj skače na 90 posto. Sve zamke, tajne i savjete koji mogu uvelike olakšati jednu od najčešćih upala naših mališana otkrili smo u novoj epizodi HRT-ove emisije "Dr. Beck".

Otorinolaringologinja Elena Klishesko istaknula je kako štapiće za uši ne smijemo gurati u uho ni sebi ni djeci. 


- Indikacija ne postoji, ali naravno uho se ne čisti nego ako imate inače problema s cerumenom u ljekarni postoje svakakve kapi koje mogu omekšati, a onda baš ako ste veliki ljubitelj štapića možete si izvana pokupiti to što je, u uho gurati, ne, rekla je Klishesko.

Djetetu treba dati lijekove protiv bolova, ističe pedijatar Igor Šegović.


- Ako dijete ima povišenu tjelesnu temperaturu uvijek treba dijete skinuti do kraja i roditelj mora biti siguran da dijete nema osip ili neku drugu bolest koja može biti uz upalu uha, uz prehladu koja kod djeteta postoji. Ne može pogriješiti ako da lijekove protiv bolova ili lijekove protiv temperature, kazao je Šegović.


- Nama je zapravo bitno da roditelj umiri dijete i da lijek protiv bolova jer onda dijete bude smirenije na pregledu i možemo ga puno bolje pogledati i doći do dijagnoze. Ako se ne radi o upali uha u tom trenutku doći ćemo do ostalih pregleda pa onda ga uputimo pedijatru. Ali kad krene upala uha preko noći je zaista puno bolje dati lijek protiv bolova, ugrijati uho, nakapati nos, ne močiti uho, pričekati da se dijete smiri i onda se ujutro javiti nadležnom pedijatru ili ako se radi o djetetu starom do 6 mjeseci s povišenom tjelesnom temperaturom, iscjetkom iz uha, nebitno o dobi onda bi se stvarno trebalo otići na hitnu, dodala je Klishesko.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!