Novi trendovi ljepote i kako spriječiti komplikacije

18.03.2023.

07:00

Autor: I.B./Dnevnik/IMS/HRT

Estetski zahvati

Estetski zahvati

Foto: Dnevnik / HRT

Sve više žena, ali i muškaraca u Hrvatskoj podvrgava se estetskim zahvatima. To su najčešće nekirurški zahvati na licu. No problem može nastati kada se takvi zahvati, pod utjecajem društvenih mreža, obavljaju kod nestručnih osoba. Kako spriječiti komplikacije i koji su novi trendovi ljepote - raspravlja se na 12. hrvatskom simpoziju estetske medicine u Opatiji.

Prirodan izgled i zdravlje kože prije svega, novi su trend, a pretjerani volumen - prošlost. U estetskoj medicini, radi postizanja tog cilja, koriste se suvremenim sredstvima, a jedno od njih su biostimulatori.

- Pričamo uglavnom o ženama, i muškarci koriste tretmane, ali uglavnom su to žene. Nakon tretmana s tim biostimulatorima dobiju jedan prirodni izgled s njegovanom i zdravom kožom, znači glavna, jedna od tema našeg kongresa je Health is new beauty, rekao je predsjednik Hrvatskog društva za estetsku medicinu Hrvatskog liječničkog zbora doc. dr. sc. Željko Rotim.

Industrija ljepote stvara nezadovoljne ljude pa argument da estetska medicina liječi zdrave - gubi važnost.

- Pretpostavka je da nisu zdravi jer imaju psihičke patnje zato što ne izgledaju onako kako bi željeli, a kakva je to želja, e sad o tome se može raspravljati, kazala je akademkinja Mirna Šitum, spec. dermatovenerologije.

Svi želimo doći najboljim liječnicima. No u estetskoj medicini, pod utjecajem društvenih mreža, nije tako.

- Ovdje traže gdje je tko velika zvijezda preko instagrama, dakle, društvene mreže su napravile jako veliki iskorak vezano za interes, puno toga dobrog, ali isto tako i lošeg, ističe dr. Rotim.

Otekline, podljevi samo su blaže komplikacije. Najteža nakon zahvata kod neprovjerene osobe može biti - sljepoća. Zato je važno otići stručnjacima. Tko su oni, jasno propisuje pravilnik Ministarstva zdravstva.

- Estetskom medicinom mogu se baviti doktori medicine i doktori dentalne medicine, naravno i liječnici specijalisti koji su tijekom svog specijalističkog usavršavanja stekli odgovarajuća znanja i vještine s područja estetske medicine, naglasila je dr. med. Marija Škornjak, članica Hrvatskog društva za estetsku medicinu HLZ-a.

- Estetska medicina, nažalost, najmanje je regulirano područje. Na kongresu ću predstaviti protokol o komplikacijama da bi liječnici bili upoznati kako postupiti s pacijentima koji dođu s komplikacijama nakon nestručno obavljenih estetskih zahvata, objasnila je dr. med. Vladlena Averina, spec. dermatovenerologije, osnivačica Humanitarne organizacije ZAGRAVA u Ukrajini.

Sve je više onih koji se nakon komplikacija obraćaju provjerenim liječnicima. Jedino oni mogu obaviti zahvat s predvidivim i sigurnim rezultatom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!