Kardiovaskularne bolesti vodeći uzrok smrti

28.09.2021.

20:35

Autor: Ana Zadro/Dnevnik/P.F./HRT

Smrtnost od kardiovaskularnih bolesti

Smrtnost od kardiovaskularnih bolesti

Foto: Dnevnik / HRT

Iako broj umrlih od kardiovaskularnih bolesti opada, one su i dalje glavni uzrok smrti u Hrvatskoj. Jednako obolijevaju i muškarci i žene, no žene umiru u većem broju. Procjenjuje se da će zbog pandemije, odnosno nedostupnosti zdravstvenog sustava, smrtnost od bolesti srca i žila porasti.

Pedesetsedmogodišnji Siniša prije dva mjeseca pretrpio je srčani udar. Ugrađen mu je stent i sada je na rehabilitaciji. Iako su kardiovaskularne bolesti najčešći uzrok smrti u Hrvatskoj, nije ni pomislio da bi se to moglo dogoditi baš njemu.

Na pitanje što su mu rekli i što mora promijeniti u životu kaže da mora promijeniti neke navike, prehranu i prestati pušiti.

- Kako kažu, dobio sam drugu šansu, na meni je hoću li je iskoristiti ili neću, rekao je Siniša Krmpotić iz Zagreba te dodaje da će promijeniti život.

Kardiolozi potvrđuju da kada oboli većina je pacijenata iznenađena.

- Čude se kako se to baš meni dogodilo, a onda kad s takvim pacijentima porazgovarate, vidite da je najveći broj njih pušača, pretilih, dakle, nezdravo žive, kaže predsjednik Hrvatskog kardiološkog društva akademik Davor Miličić.

Od kardiovaskularnih bolesti češće umiru žene, u 2020. je umrlo 13.000, a muškaraca 9.000.

Pregledi koje je proveo Grad Zagreb pokazali su da čak 78% žena starijih od 45 godina ima povišen loši kolesterol.

- Ženama je svakako savjet paziti na simptome koje im tijelo šalje, kontrolirati čimbenike rizika. Prije svega, arterijski krvni tlak, razinu kolesterola, razinu glukoze, pokušati se zdravo hraniti, odbaciti cigaretu, biti tjelesno aktivna, navodi zamjenica pročelnice Gradskog ureda za zdravstvo grada Zagreba Ivana Portolan Pajić, dr. med.

U 2020. od bolesti srca i žila umrlo je 866 ljudi više nego godinu prije. Jedan od razlog mogla bi biti pandemija.

- Zbog reorganizacije zdravstvenog sustava, zbog preraspodjele zdravstvenih resursa, dakle, nije zdravstvena zaštita bila dostupna u toj mjeri kako je inače dostupna, objašnjava voditeljica Odjela za srčano-žilne bolesti HZJZ-a Verica Kralj, dr. med.

Prevencija je ključna jer prema pobolu i smrtnosti, Hrvatska je na razini na kojoj su razvijene zemlje EU-a bile prije 15 godina.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!