Loša higijena zubi rezultira paradentozom

28.01.2023.

14:46

Autor: Zdrav život/HRT/A.S.

Loša higijena zubi rezultira paradentozom

Loša higijena zubi rezultira paradentozom

Foto: Zdrav život / HRT

Hrvati promijene samo jednu četkicu godišnje, a zube peru svaki peti dan. Ovo su rezultati istraživanja koji nam nikako ne idu u prilog. Posljedica loše oralne higijene je i vrlo učestala bolest parodontoza. O zdravlju zuba i oralnoj higijeni očito se treba pričati češće i opširnije.

Prema podacima svjetske stomatološke organizacije čak 30 posto osoba starijih od 65. godine života nema svoje prirodne zube, a pretpostavlja se da će ta brojka samo rasti. Nema točnih podataka za Hrvatsku, no, poznato je da je potražnja za zubnim implantatima sve veća.

- Prvo bih napomenula da baš ispravan i stručan naziv nije parodontoza, već parodontitis i to je jedan od najčešćih gubitaka zuba u nekakvoj odrasloj dobi i to zato što se bolest na vrijeme ne

prepozna i ne liječi se i posljedica toga da s vremenom dođe do gubitka zubi, rekla je Josipa Todorić, spec. parodontologije. 

Parodontitis je upalna bolest, upala parodonta, potpornih struktura oko korijena zuba, zubnog mesa, kosti oko zuba i parodontalnih ligamenata. Zdravlje svih tih komponenti važno je da bi zubi ostali zdravi i na svome mjestu.

- Glavni uzročnici i su bakterije. One uzrokuju upalu, znači, prisutnost bakterija uz prisutnost plaka dovede do razvoja bolesti. Zatim tu mogu biti prisutni i drugi faktori, jer u principu tu nikad nije samo jedan faktor. Jedan od glavnih dodatnih faktora je pušenje koje dovodi do nastanka bolesti isto tako usporava cijeljenje i zaraštanje, zatim drugi faktor mogu biti neke sistematske bolesti kao što su dijabetes i kardiovaskularne bolesti i genetska komponenta isto igra tu neku ulogu, objasnila je Todorić. 

Prvi simptom je krvarenje zubnog mesa, a na taj simptom, kaže Todorić, trebamo svi reagirati te otići kod stomatologa. 

- Drugi simptomi koji kasnije mogu s vremenom doći, su pomicanje zubi, zatim nekakva nelagoda kod žvakanja i klimanje zubi, dodala je. 

Parodontitis ne boli, i to je razlog zašto ljudi ne traže na vrijeme pomoć. Najvažnija prevencija je dobra oralna higijena.

- Hrvati, da nažalost, jako loše četkaju, peru zube. Većinom je to jednom dnevno, i najčešće je to ujutro a isto tako nedovoljna educiranost o oralnoj higijeni, pa, ili se peru zubi ili plohe koje su prve, a zapravo da bi dobro i temeljito oprali zube, da bi oralna higijena bila zadovoljavajuća moramo očetkati svaku plohu zuba, znači najveći nekakav problem su ove interdentalne plohe. To je prostor između dva zuba, pojasnila je. 

Interdentalni prostor čisti se koncem i interdentalnim četkicama.

Liječenje parodontitisa

- Parodontitis se liječi tako da se eliminira ta upala i da dobijemo zdravo zubno tkivo. Zatim imamo nekakvu kraću fazu cijeljenja i nakon te druge faze ovisno o stanju bolesti možemo imati nekakve druge terapijske metode ili jednostavno dolazi faza održavanja i kontrole. Znači, to sve ovisi kako ćemo pristupiti i o stupnju bolesti, pojasnila je Todorić. 

Parodontitis se uspješno liječi, a cilj je spriječiti daljnje napredovanje bolesti. Potporne strukture koje su propale ne možemo vratiti, ali možemo spriječiti daljnju progresiju bolesti. Važno je mehaničko čišćenje plaka, te dva puta godišnje čistiti kamenac.

- Kod nekih prvih smetnji, prvih simptoma posjetiti svog doktora, da se vidi uzrok tome i da se reagira na vrijeme, poručila je Todorić. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!