Šubićevac: Nekad pašnjak, danas područje bogato biljnim vrstama

23.04.2022.

07:05

Autor: Ana Štrelov/Regionalni dnevnik/IMS/I.Z./HRT

"Zelena tura'' u Šibeniku

"Zelena tura'' u Šibeniku

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Festival prirode - Flora Dalmatica tijekom travnja slavi šibenskog botaničara svjetskoga glasa - Roberta Visianija. Tim povodom, uz ekološke aktivnosti organizirana je i ''Zelena tura''. U ugodnoj šetnji sa šibenskim vodičima sudionici su upoznali biljni svijet, ali i otkrili dosad nepoznato o gradskoj šumi. 

U šetnju i rekreaciju, bez mnogo razmišljanja, Šibenčani će put Šubićevca.

- Ova šuma je dobra, zdrava za šetnju, za hlad, a za sve, rekao je jedan muškarac.

Uz to, kriju krošnje mnoge nepoznate zanimljivosti.

- Šubićevac nije oduvijek bio Šubićevac, mislim da stvarno jako mali broj građana zna za naziv Rupine. Odnosno kako piše u starim dokumentima, brdo iznad Varoša, kazala je članica Udruge turističkih vodiča Mihovil, Šibenik Sandra Grgas.

Nekad pašnjak, danas područje bogato biljnim vrstama. Prije 180 godina prvi put ih opisuje Roberto Visiani u djelu Flora Dalmatica.

- Naš botaničar je praktički obožavao svoje školske praznike provoditi ovdje šetajući Poljicama i doslovno gledajući, slikajući, crtajući biljke , dodala je.

U ''Zelenoj turi'' otkrili su građani i Visianijev poetski izričaj:

- Ljubavni zbogom slati na krilima žarkog uzdisaja rodnim poljima, rodnom nebu, špilji - svjedoku prvih radosti.

- Nisam ni znao da se Šubićevac zvao Visianijeva Poljica.

- Jako mi se sviđa mislim da ćemo se educirati dovoljno i znati nešto više od ovoga do sada, naglasila je članica Udruge turističkih vodiča Mihovil, Šibenik Zlatka Rodin

No, pluća grada pamte bolje dane. Klimatske promjene uzele su danak - šumu napadaju invazivne vrste i potrebno joj je pošumljavanje!

- Jedna od mogućnosti je i zaštita urbane šume kao kategorije park šume što je treća po snazi kategorija zaštite prirode u Republici Hrvatskoj, istaknuo je krajobrazni arhitekt Mate Rupić.

Festival prirode okupio je mnoge šibenske institucije i udruge s jednim ciljem:

- Da osvijestimo Šibenčane o zelenim površinama, ali i da napravimo ili oplemenimo neke stare, rekla je Sandra Grgas. 

. Pa već ovoga vikenda najavljuju akcije čišćenja zaraslih gradskih površina.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!