Odjeli pedijatrije puni su djece zbog virusa koji pogađa dišni sustav

16.12.2022.

20:24

Autor: Ivica Grudiček/Dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Odjeli pedijatrije puni su djece

Odjeli pedijatrije puni su djece

Foto: Dnevnik / HRT

Odjeli pedijatrije puni su djece zbog virusa koji pogađa dišni sustav. Pedijatri pozivaju roditelje da djeci redovito čiste dišne puteve jer se stanje može brzo zakomplicirati.

U bolnicama je trenutačno najviše djece mlađe životne dobi - novorođenčadi te mlađe dojenčadi.

Kolarek Karakaš: Respiratorni sincicijski virus uobičajen je za ovo doba godine

HTV-ov novinar Ivica Grudiček kazao je za središnji Dnevnik HTV-a kako prema podacima varaždinskog Zavoda za javno zdravstvo čak 135 djece do 24 mjeseci starosti inficirano RSV-om.

Predsjednica Hrvatskog društva za preventivnu i socijalnu pedijatriju Mirjana Kolarek Karakaš, dr. med. rekla je da je RSV, odnosno Respiratorni sincicijski virus uobičajen za ovo doba godine.

Za pedijatre to nije ništa neuobičajeno. No, taj virus je najopasniji za dojenčad, ali se panika ne treba javiti.

Veliki je problem što nedostaje pedijatara.  

Puni dječji odjeli

Kašalj koji nikako ne prestaje, visoka temperatura i malaksalost - već danima more dvogodišnjeg sina gospođe Bušnja iz međimurskog Strahoninca.

- Prvo je bio šarlah, onda nije reagirao na antibiotik, pa smo završili i tu u bolnici ležali, pala je temperatura, pa su nas otpustili, onda se opet pojavila temperatura, sad čekamo nalaze i stresno jako, naglasila je Tea Bušnja, Strahoninec.

Na Odjelu pedijatrije čakovečke Županijske bolnice nema nijednog praznog kreveta. Uzročnik je virus koji pogađa dišni sustav.

- Traži se mjesto više ne samo na Odjelu, već i u hitnoj ambulanti i dnevnoj bolnici. Jako je veliki dio odrađujemo na rizik pedijatara i povjerenje roditelja, roditelj nakon dnevne bolnice je dužan zbrinjavati i nastavlja brigu ako se iskomplicira dolaze ovdje na Odjel, poručila je glavna sestra Odjela pedijatrije, Županijska bolnica Čakovec Dijana Farkaš.

- Ono što je nama aktualno je jedna epidemija respiratornog sincicijskog virusa koji voli napadati malu djecu i radi kliničke slike bronhitisa kada djeca teško dišu prehlađena su, imaju povećanu temperaturu, naglasio je pedijatar dr. med. Jure Šegović

Virus kola u vrtićima i školama

Respiratorni sincicijski virus može dovesti i do upale pluća pa liječnici pozivaju roditelje da djeci redovito čiste dišne puteve.

- Treba čistiti nosić, inhalirati taj sekret ako primijete da uz sve navedene mjere kod kuće ne ide na bolje javiti se ako je dijete dobrog općeg stanja primarnom svom pedijatru ako pak se radi o težoj slici dođu na odjel kod nas, istaknula je pedijatrica Petra Majsan, dr. med.

Nažalost, ima djece čije se stanje zakomplicira pa im je potreban - kisik.

- Koliko je to stravično za roditelje tako nešto čuti i koliko može biti fatalno? Kada d toga dođe i kad je potreba za kisikom naravno da to izgleda strašno međutim naše osoblje radi sve da bi pomoglo djetetu i umirilo roditelje i dolazi do izlječenja u 99.9 posto slučajeva, ako dođe do pogoršanja imamo izvrsnu suradnju sa zagrebačkim klinikama i dijete bude premješteno tamo, rekao je pedijatar Šegović.

S obzirom na to da virus kola u vrtićima i školama, pedijatri savjetuju roditeljima da malu djecu ne vode na velika okupljanja. To vrijedi i za nadolazeće blagdane te obiteljska druženja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!