Poremećaj hranjenja je i pretjerana briga o zdravoj hrani

09.01.2023.

17:29

Autor: HRT

Proglašenje pobjednika kampanje Remek Tijelo

Proglašenje pobjednika kampanje Remek Tijelo

Foto: Robert Anic / PIXSELL

U zagrebačkom Etnografskom muzeju proglašeni su pobjednici kampanje "RemekTijelo". Učenici viših razreda osnovne škole i drugog razreda srednjih škola putem mobilnih aplikacija, likovnih radova, priča ili pjesama izrazili su što za njih znači remek-tijelo. Kampanjom "RemekTijelo" Etnografski muzej u Zagrebu i Klinika za psihijatriju "Sveti Ivan" željeli su podignuti svijest o poremećajima u prehrani. Jedan od poremećaja je i opsesija zdravom hranom, o čemu je više saznala Marija Milas.

Poremećaj hranjenja je javnozdravstveni problem koji se sve češće javlja među vrlo mladom populacijom.

Magistrica nutricionizma Maja Žanko istaknula je da je pretjerana briga o tzv. zdravoj prehrani također poremećaj hranjenja.


- Apsolutno pretjerujemo u podjeli hrane na zdravu i nezdravu, rekla bih da živimo u eri podjele hrane na crnu i bijelu, dobru i lošu, zdravu i nezdravu, što posljedično dovodi do razvoja tzv. novih poremećaja hranjenja, a jedan od njih je ortoreksija. To znači - pretjerana briga oko zdrave hrane, rekla je nutricionistica Maja Žanko.


Dodala je da i društvene mreže te brz način života i dijetna kultura koja postoji posljednjih 50-60 godina i samo je mijenjala lice utječu na poremećaje hranjenja.


- Mi se borimo da tu dijetnu kulturu raskrinkamo i da mladima pokažemo koliko je opasno podilaziti različitim novim dijetnim trendovima, koliko god oni zdravo zvučali, kazala je vezano za kampanju "RemekTijelo".


Nakon blagdana siječanj je, kaže, mjesec u kojem se svi odlučuju na neko novo ja, a pogotovo mladi koji tada kreću na dijetu.


- Mi smo u sklopu kampanje "RemekTijelo "pokušali taj dio naglasiti i reći koliko je to opasno. Možemo na ovim plakatima vidjeti - 18 puta povećava se rizik za razvoj poremećaja hranjenja kod mladih ako krenu na neku dijetu. Naime, problem je to što osobe koje su sklone perfekcionizmu, koje su sklone crno-bijelom razmišljanju, neće kao većina ljudi nakon nekoliko dana dijete reći da to nije za njih, nego će taj zadatak vrlo ozbiljno shvatiti i tako će otići u drugu krajnost. Posljedica je razvoj poremećaja hranjenja, rekla je Maja Žanko u razgovoru s novinarkom Marijom Milas u Etnografskom muzeju u kojem su proglašeni pobjednici kampanje koja je trajala mjesec dana. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!