Pomoć onima koji su zapeli u ovisnost nikotinskog dima

22.02.2023.

17:32

Autor: Goran Damjanić/Regionalni dnevnik/HRT

Škola nepušenja, dobra odluka

Škola nepušenja, dobra odluka

Foto: rawf8 / Shutterstock

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, svakih 8 sekundi u svijetu jedna osoba umre od posljedica štetne uporabe duhanskih proizvoda. Rezultati istraživanja u Hrvatskoj govore kako više od 38% odraslih puši. Najveći broj pušača je u dobi između 25 i 35 godina, a pušenje se smatra glavnim čimbenikom rizika za nastanak brojnih bolesti. Da bi pomogli onima koji su zapeli u ovisnosti nikotinskog dima, pokrenuta je 'Škola nepušenja'.

Robert Kolarić je prvu cigaretu zapalio tijekom služenja vojnog roka. Navukao se na opojan duhanski dim i idućih nekoliko godina pušio kutiju cigareta na dan. Ponekad i više.

- Teško je reći što je bio razlog početka. Recimo da se malo izgubiš u životu i tražiš nešto. To je bio pogrešan način traženja mira, kaže Robert.

Ugoda nakon povučenog dima bila je jača čak i od signala zdravstvenih problema. Počeo je kašljati i teško disati, osjećao je da mu se pluća zatvaraju, dodaje.

Čvrst karakter i odluka o zdravom načinu života zaslužni su za to da je Robert danas, ne samo živ, već i sretan čovjek. Ima i savjet - "Treba imati jasan stav, da bude jasno da ne radiš ništa dobro i da nisi faca jer pušiš. Dapače, ako moraš uzeti nekakav opijat, ti si slabić".

No, NE cigareti nije lako reći. Osobito bez tuđe pomoći. Mnoge će Međimurce, stoga, obradovati "Škola nepušenja". Prijave su već počele.

- Škola nepušenja nudi jedan okvir u kojem se u grupnom radu može dobiti stručna pomoć i podrška da osoba lakše prestane s tom ovisnošću, kaže Diana Uvodić-Đurić, voditeljica Djelatnosti za zaštitu mentalnog zdravlja, prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti.

Klinička psihologinja Berta Bacinger Klobučarić dodaje kako se upravo grupni rad pokazao najdjelotvornijim. Ako ne ide drugačije, i crni brojevi mogu biti dobra motivacija. Naime, godišnje 8 milijuna ljudi umre zbog pušenja. Od toga je 7 milijuna aktivnih pušača, a preko 1 milijun pasivnih.

A što se tiče Roberta s početka priče, prošlo je 25 godina otkako je posljednji put povukao dim cigarete. I ne namjerava ponovno doći u napast. Upravo je početak korizme dobro vrijeme za zdrave odluke. A bacanje cigarete u ropotarnicu povijesti - više je od dobre ideje.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!