Povratak bivših ovisnika u normalan i siguran život

12.11.2021.

07:03

Autor: Tatjana Lisičin/Regionalni dnevnik/HRT

Povratak u normalan život

Povratak u normalan život

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Odlične vijesti iz Zajednice Susret koja tri desetljeća pruža terapijsku pomoć ovisnicima o drogama, alkoholu i kocki. Do kraja idućeg tjedna pet od 28 njihovih korisnika sele iz centra u Cisti Velikoj u stambenu zajednicu! Za njih je to vraćanju u normalan, siguran život.


Petorica koja se sele u stambenu zajednicu u Kaštelima završila su terapijski program. Pomalo ih je strah, ali ipak uzbuđenje i radost veliki su.

- To je jedna viša stepenica u našem životu, iako može biti jako opasna jer to je izlazak pred vanjski svijet i nadam se najboljem, rekao je Goran Cvitković.

- Inače sam povratnik, tako da mi dosta znači to što ću ići u stambenu zajednicu, da ću imati taj vid podrške, da mi se ne dogodi ponovni pad kao kod prošlog puta. Nisam se snašao dobro, rekao je Ivan Vrdoljak.

- Jako sam sretan što sam nakon dvije godine dobio priliku za novi početak u toj stambenoj zajednici koju smo dosta dugo iščekivali, rekao je Đuro Vargek.

S korisnicima će cijelo vrijeme biti socijalna mentorica, pomagat će im organizirati svakodnevicu.

- Kad netko završi terapijski program ili je stabilan u nekom tretmanu da onda može boraviti određeno vrijeme u sigurnom ambijentu, tražiti posao ili se prekvalificirati, rekla je Bernardica Juretić Rožman, utemeljiteljica Zajednice Susret.

- Nakon boravka u instituciji njihov izlazak je visoko rizičan i tu imamo najviše recidiva i svega. Stambena zajednica je zapravo jedan prijelaz, moment gdje oni više nisu u instituciji, a nisu ni kući, rekla je Marija Dorčić, socijalna mentorica Zajednice Susret.

Stambena zajednica osigurana je uz pomoć 3 milijuna kuna vrijednog europskog projekta pod nazivom „Povećanje dostupnosti izvaninstitucijskih socijalnih usluga za ovisnike". Iznimno je bitna za korisnike Susreta koji će se prema samostalnom životu uz stručnu pomoć uputiti na puno sigurniji način.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!