Važno je da se ovisnička populacija ne stigmatizira

30.06.2021.

19:30

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/HTV/E.P.C.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: - / Shutterstock

Međunarodni dan zlouporabe protiv droga i nezakonitog prometa drogama obilježen je 26. lipnja. Najviše pozornosti bilo je stavljeno i na pitanje trebaju li se, i zašto, ovisnici o drogama i alkoholu cijepiti protiv bolesti COVID-19. Doktor medicine i predsjednik Povjerenstva grada Zagreba za prevenciju i suzbijanje zlouporaba droga, Ivan Čelić o tome je govorio u emisiji Dobro jutro, Hrvatska. Istaknuo je da su povodom obilježavanja Međunarodnog dan zlouporabe protiv droga i nezakonitog prometa drogama, svi ovisnici pozvani da se dođu cijepiti.

Važno je da se ovisnička populacija ne stigmatizira 


Ivan Čelić kaže kako je ovisnost primarno psihički poremećaj, ali ima i svoje somatske komplikacije.


- Od samog početka kad se pojavila globalna pandemija COVID-19, imali smo različite publikacije od krovnih tijela kao što je Institut za zlouporabu droga, u kojem se upozoravalo da je ovisnička populacija osobito vulnerabilna. Osim konzumacije određene psihoaktivne tvari, to može imati komplikacije vezano za respiratorni sustav i kardiovaskularni sustav, objasnio je.


- U trenutku kada ima dovoljno doza cjepiva i kad su one najrizičnije već procijepljene, smatrali smo potrebnim da pozovemo osobe s problemom ovisnosti da se cijepe, da zaštite sebe i svoje bližnje, kaže Čelić. Smatra kako su eventualne nuspojave cijepljenja jednake kao i kod opće populacije. 


Istaknuo je kako nema potrebe da ovisnici ističu svoju ovisnost kad dođu na cijepljenje i dodaje kako je vrlo važno da se ovisnička populacije ne stigmatizira. 


- Isti je način prijave kao i za sve druge ljude, ne treba ništa posebno naglašavati, napominje. Kaže kako sumnjičavost i nepovjerenje vezano za cijepljenje nisu ništa veće ili manje kod ovisnika, te da je važno ljudima dati pravu informaciju. 


U određenim terapijskim zajednicama, gdje su neki ovisnici na skrbi, organizirana su cijepljenja preko županijskih zavoda za javno zdravstvo. Čelić kaže kako, bilo da se radi o bolničkom ili izvanbolničkom tretmanu ovisnika, u komunikaciji s obiteljskim liječnicima potiču sve ljude da se cijepe i da tu nema nikakvih zapreka. 

Galerija
Dr. Ivan Čelić,  predsjednik Povjerenstva grada Zagreba za prevenciju i suzbijanje zlouporaba droga , Foto: Dobro jutro, Hrvatska/HTV/HRT
Ilustracija, ovisnost o opijatima, Foto: Dobro jutro, Hrvatska/HTV/HRTO problemu ovisnosti u doba pandemije, Dobro jutro, Hrvatska, Foto: Dobro jutro, Hrvatska/HRT

Oko 10 posto populacije u Hrvatskj ima neki oblik ovisnosti 


- Procjenjuje se da u Republici Hrvatskoj oko 10 posto populacije ima problema s nekim oblikom ovisnosti. Vrijeme epidemije imalo je svoje specifičnosti, kaže Čelić, pa je u vrijeme prvog lockdowna porasla konzumacija alkohola i lijekova na recept. Ističe kako je heroinska ovisnost u blagom padu, ali je popuštanjem mjera ponovno došlo do povećane uporabe stimulansa, poput marihuane, speeda i ecstasyja. 


Kako bi se pomoglo u pravovremenoj reakciji i pomoći ovisnicima, izdana je brošura na temu predoziranja drogama, kako ih prepoznati i kako reagirati. 


- Gradski ured za zdravstvo, zajedno sa Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo, Klinikom za psihijatriju Vrapče i Udrugom HUHIV, objavio je vrlo vrijednu publikaciju vezanu za predoziranje drogama, koje droge najčešće dovode do predoziranja i mogu imati smrtni ishod. Tu se navode mjere kako pomoći osobi bez svijesti na koju sumnjate da je intoksicirana. Svi smo maksimalno angažirani da osobi koja ima problem ovisnosti pomognemo s nekim od oblika liječenja, napominje Čelić i dodaje kako je vrlo važno senzibilizirati i educirati javnost o problemu ovisnosti.


Kapaciteta za dijagnostiku i liječenje ovisnosti u Hrvatskoj ima dovoljno, nedostaja preventivnih programa  


Međutim, Čelić napominje kako postoji nedostatak preventivnih programa od najranije životne dobi. 


– Za to je nužna uključenost ne samo zdravstvenog, već i odgojno-obrazovnog sustava i sustava socijalne skrbi, ali i represivnog sustava. To je jedan problem kojem treba pristupiti interdisciplinarno i multidisciplinarno – tada ćemo imati najbolje ishode što se tiče liječenja i smanjene pojavnosti, zaključuje Čelić.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!