Rana intervencija za male Varaždince

01.04.2022.

07:00

Autor: Goran Damjanić/Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Rana intervencija za male Varaždince

Rana intervencija za male Varaždince

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Grad Varaždin nastavlja sufinancirati socijalnu uslugu rane intervencije za djecu do 7. godine. Odlična je to vijest za sve roditelje čija je djeca trebaju, a u posljednjih 13 godina bilo ih je više od tisuću.

Veselom i razigranom Roku četiri su i pol godine. Kada je krenuo u vrtić roditelji su zamijetili da ima govorno-jezične teškoće, kao i probleme u pažnji i koncentraciji, znali su komu se obratiti.

Radom s terapeutima Udruge za ranu intervenciju Varaždinske županije sve se počelo mijenjati nabolje. Napredak se vidi, a naravno da s Rokom ima još posla, kaže mama Melita Juren.

U udruzi trenutačno radi desetak logopeda i edukacijskih rehabilitatora. Mateja Marciuš je jedna od onih kojima se Roko posebno raduje. U udruzi rade različite vježbe pažnje i koncentracije, potiču govornu komunikaciju, grubu i finu motoriku.

Stručnjaci posebno naglašavaju pravodobnu reakciju roditelja ako posumnjaju na bilo kakvo odstupanje u djetetovom razvoju ili ponašanju. Puno djece koja u tretman dođe do 7. godine života, poslije pohađa redovnu školu uz prilagođene programe, objašnjava Marciuš.

- Mjesečno se odradi oko 80 rano interventnih tretmana, a naš cilj je da za sve ostale korisnike Varaždinske županije osiguramo financiranje, najavljuje predsjednica Udruge za ranu intervenciju Varaždinske županije Jelena Vidaček.

120.000 kuna u gradskom proračunu neće se toliko osjetiti, a velika je to pomoć roditeljima i njihovoj djeci u preskakanju životnih prepreka.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!