Novost u Hrvatskoj: zdravstveni tretmani u spiljama

23.10.2021.

08:13

Autor: Hrvoje Matejčić/Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Speleoterapija - zdravstveni tretmani u pećinskom parku Grabovača

Speleoterapija - zdravstveni tretmani u pećinskom parku Grabovača

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Iako se vjeruje da se bolesti dišnih puteva ili pak alergije najuspješnije liječe u morskom ili planinskom okruženju, sve je prisutnije liječenje u spiljama, pod zemljom. Tako je u europskom jedinstvenom pećinskom parku Grabovača jedna spilja pretvorena u speleo-terapijsku. U njoj će se održavati prvi takvi zdravstveni tretmani u Hrvatskoj.

U spilji Medo, 33 metra pod zemljom, održavat će se prve speleoterapije u Hrvatskoj. Ana Turić, speleoterapeutkinja, objasnila je da će pacijenti sjediti, a da će im ona pokazivati vježbe disanja. 

Vrlo oprezno treba se spustiti u ovo jedinstveno okruženje u kojemu će se seanse odvijati u dva spiljska prostora. Turić dodaje da će terapije trajati otprilike po pola sata te da će biti grupe po pet ljudi kako bi se svakome mogli posvetiti.

Stručnjaci kažu da je spilja idealno mjesto za dišne terapije. Stabilna mikro klima unutar špilje znači konstantnu temperaturu, količinu ugljičnog dioksida te konstantnu količinu prirodnog plina radona, izjavila je Jelena Milković izjavila je ravnateljica Parkaprirode Grabovača. 

Ugodnih cjelogodišnjih 8°C do 10°C trebalo bi nas u podzemnoj ordinaciji opustiti i pročistiti. Spilja je dana u koncesiju za terapije i nije predviđena za turistički obilazak.

- Mi smo jako zadovoljni. Dosegnuli smo najbolju godinu, 2019. i imamo oko 10.000 posjeta, praktički bez grupa zbog korone i cjelokupne situacije, istaknuo je Tomislav Špehar, čuvar prirode u Parku prirode Grabovača. 

Pećinski park Grabovača jedinstven je u Europi jer na malom prostoru objedinjuje osam kraških spilja i jednu jamu od čega su tri spilje zaštićeni geomorfološki spomenici prirode.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!