'Svaka smrt od raka debelog crijeva je nepotrebna i može se spriječiti'

06.03.2023.

13:04

Autor: Ruža Ištuk/Dnevnik/HRT/R.S.

prof. dr. sc. Ivica Grgurević

prof. dr. sc. Ivica Grgurević

Foto: HTV / HRT

Ožujak je mjesec svjesnosti o raku debelog crijeva. Najčešći je to novodijagnosticirani rak, bilježi se više od 3600 novih slučajeva godišnje. Ujedno je drugi najčešći uzrok smrti, nakon raka pluća, s 2102 umrlih u 2021. godini. Izlječiv je u devet od deset slučajeva ako se na vrijeme otkrije pa stručnjaci pozivaju građane da ne zanemaruju pozive i da se odazovu na preventivne preglede. 

Nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva u Hrvatskoj provodi se 15 godina. Građanima od 50 do 74 godine poslano je preko milijun poziva, a na iste se odazvalo samo 25 posto građana. 

- Ključna poruka je odazovite se na Nacionalni program za rano otkrivanje raka debelog crijeva jer time spašavate živote. Svaka smrt od raka debelog crijeva je nepotrebna i može se spriječiti, za HRT Dnevnik rekao je prof. dr. sc. Ivica Grgurević, dr. med./predsjednik Hrvatskog gastroenterološkog društva. 

Grgurević je objasnio na koji se način građani mogu odazvati na poziv, a sve što trebaju učiniti je poslati svoj uzorak stolice, oni koju su pozitivni biti će upućeni u najbližu bolnicu na pregled kolonoskopijom. 

- Gdje se mogu otkriti preteće karcinoma debelog crijeva, a to su polipi, oni se odstranjuju i time je čovjek spašen, dodao je. 

Grgurević je istaknuo da moramo raditi n zdravom načinu života i da je to primarna prevencija. 

- Pušenje, pretilost, alkohol to su stvari s kojima se moramo boriti, rekao je Grgurević. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!