Sve zamke botoksa

14.02.2021.

16:25

Autor: Potrošački kod

Botoks

Botoks

Foto: Sanja Smiljanić / HRT

Može li mladost trajati vječno? Pitaju se to svi oni koji na razne načine pokušavaju odoljeti zubu vremena. U Hrvatskoj se svake godine 15 posto više osoba podvrgava tretmanima pomlađivanja. Te nekirurške metode često se izvedu nestručno i u neadekvatnim uvjetima. Pa put do željene ljepote može odvesti u neželjenom smjeru.Tretman botoksa sve je popularniji diljem svijeta pa tako i u Švedskoj. No nestručno izvedeni tretmani mogu uzrokovati komplikacije. To se dogodilo ovoj šezdestotgodišnjoj Šveđanki.

- Počelo je s padanjem kapka, nisam ga mogla podići, objesio se i lijevi kut usana, izgledao je paralizirano, pola moga lica je klonulo, rekla je Susanne Wallgren.

Suzana je imala problema s disanjem, gutanjem i držanjem vrata uspravnim. Izgubila je 11 kilograma u mjesec dana. Liječnici su u početku sumnjali na neuro-mišićnu bolest.

- Osjećala sam se paralizirano od čela do grudi, nisam mogla govoriti, mislila sam da imam moždani udar, sjeća se Susanne.

Susanna je prošla sva testiranja, naknadno se sjetila da je bila na tretmanu botoksa pa su zbog toga provedene dodatne pretrage.

- Mislim da je pacijentica dobila prejaku dozu botoksa ili joj je injekcija dana nestručno i to je uzrok nuspojava, naglašava Anna Rostedt Punga, liječnica na Klinici za neuropsihologiju Uppsala.

Problem je što su tretmani botoksa mogući bilo gdje, u kozmetičkim i frizerskim salonima pa i kod kuće. Na to upozoravaju i liječnici u Hrvatskoj.

- Uobičajen problem kod botoxa su asimetrije lica te neadekvatan izgled, a cilj estetske medicine je poboljšavanje izgleda, a ne nikako zaustavljanje starenja, naglasio je doc.dr.sc. Zoran Veir, spec.plastične kirurgije.

Pacijenti moraju biti upućeni koja vrsta preparata se koristi, je li riječ o licenciranom proizvodu koji je kupljen kod ovlaštenog farmaceuta.

- Ono što je postalo normalno u vrijeme pandemije da se masa proizvode kupuje internetom. Kupnjom internetom kupuju se razni proizvodi upitne kakvoće. Prvi je korak da se ode u ordinaciju gdje to rade licencirani liječnici koji će teže koristiti nešto što nije prošlo proceduru, rekao je Veir.

Problem "nadriliječništva" odnosno nelicenciranih djelatnika, bez obzira na zakonsku regulativu, prisutan je u svim zemljama Europske unije. Osim Suzane u Švedskoj se javilo više osoba sa sličnim zdravstvenim problemima nakon što su primili botoks.

- Bitno je da je pacijentica dobila pravu dijagnozu i da smo shvatili da je riječ o pogrešnom doziranju botoxa. Treba biti oprezan da ne bi dijagnoza otišla u pogrešnom smjeru pa tako i liječenje, istaknuo je Veir.

Problem je i u pacijentima koji imaju velika očekivanja od tretmana kao i cijena. Oglasi su puni ponuda o estetskom uljepšavanju, a cijene tretmana prodaju se na akcijama i sniženjima. 

Nema logike da netko ima cijenu botoxa manju nego što je naša nabavna cijena u ljekarnama. Tu nešto ne štima, naglasio je Veir.

Liječnici upozoravaju da zdravstvena regulativa mora biti stroža, ali da i pacijenti moraju voditi brigu o tome kome će ići na tretman te kakve su moguće posljedice. Suzana danas to dobro zna.

- Da sam znala za nuspojave i posljedice, nikada ne bih išla na tretman koji mi je ugrozio život, sada sam bolje, ali još u strahu jer ne znam što se može dogoditi mojem tijelu, govori Suzana.

Botoks je jedan od najpopularnijih tretmana za pomlađivanje lica. Upravo zbog toga, poručuju stručnjaci, taj i slični tretmani moraju biti kvalitetni i sigurni.Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!