Svjetski dan limfedema, bolesti usporenog limfnog sustava

06.03.2021.

08:52

Autor: HRT/Hina/D.D.

Svjetski dan limfedema

Svjetski dan limfedema

Foto: Ilustracija / Pixabay

Svjetski dan limfedema, bolesti usporenog limfnog sustava, obilježava se 6. ožujka još od 1994., a premda je bolest prisutna i kod nas, u Hrvatskoj se o limfedemu još uvijek malo zna, priopćili su u subotu iz splitske Inicijative Život s limfedemom.

Limfedem je bolest usporenog limfnog sustava, odnosno prekomjernog nakupljanja limfe u organizmu, a može ga uzrokovati genetski poremećaj, kirurški zahvat najčešće kod onkoloških bolesnika, te druge traume. Manifestira se kao oteklina-edem pojedinih dijelova tijela, navele su u priopćenju predstavnice Inicijative Ojdana Koharević i Ivanka Vlajkov Perica.

Iz Inicijative već drugu godinu za redom podsjećaju javnost, ali i zdravstvene institucije o potrebi bolje zdravstvene skrbi oboljelih.

U liječenju limfedema, uz redovitu tjelovježbu, druge fizičke aktivnosti poput plivanja, brzog hodanja, te prilagođenu prehranu, posebno je važna kompletna dekongestivna terapija kojom se eliminira višak tekućine iz organizma. Terapija uključuje ručnu limfnu drenažu, bandažu s kompresivnim zavojima te nošenje kompresivnih čarapa.

Limfedem nije smrtonosna bolest, no život s limfedemom je moguć isključivo uz redovito provođenje kompletne terapije, a velike pauze u terapiji mogu imati ozbiljne posljedice pa čak i ugroziti život pacijenta, kažu u Inicijativi.

Drugi veliki problem je nedostatak stručnjaka specijaliziranih za ovu bolest što se najbolje oslikava u činjenici da u Hrvatskoj, za razliku od susjednih zemalja EU, nema specijalista limfologa već oboljele uz svoju osnovnu specijalizaciju, liječe većinom fizijatri, a manje vaskularni kirurzi i dermatovenerolozi, ističe se u priopćenju.

S obzirom na preopterećenost našeg zdravstvenog sustava, nemogućnosti provođenja odgovarajuće terapije u bolnicama, pacijenti su prisiljeni plaćati skupe terapije u privatnim ordinacijama i klinikama, dodaju predstavnice Inicijative.

Kažu kako je među oboljelima i veliki broj onkoloških bolesnika koji, razumljivo, imaju prednost u terapiji, što dodatno produžava ionako duge liste čekanja. Težak položaj oboljelih od limfedema prošle je godine dodatno otežan pojavom covida i preusmjeravanjem terapeuta i liječnika u covid bolnice.

Cijenimo napore zdravstvenog osoblja, liječnika i terapeuta, te razumijemo teškoće u zdravstvenom sustavu, pogotovo od pojave pandemije, no mi oboljeli od limfedema osjećamo se kao građani drugoga reda", navode iz Inicijative i upozoravaju na sporost liječenja i preduge liste čekanja.

Najavljuju da će apel u vezi s tim problemom uputiti nadležnim zdravstvenim ustanovama i institucijama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!