Terapijska kuhinja - važno je ne odustati

22.11.2021.

20:08

Autor: Dnevnik/IMS/HTV/Margareta Jozinović/A.P.C.

Dnevna bolnica - terapija za poremećaje prehrane

Dnevna bolnica - terapija za poremećaje prehrane

Foto: Dnevnik/HTV/IMS / HRT

U zagrebačkoj Klinici za psihijatriju Sveti Ivan otvorena je obnovljena dnevna bolnica za poremećaje prehrane. Riječ je o jedinstvenom odjelu u kojem se primjenjuju i najsuvremenije metode liječenja, poput terapijske kuhinje. Zdravstveni poremećaj prehrane u Hrvatskoj ima oko 40 tisuća osoba. 

Na ovome mjestu osobe s anoreksijom i bulimijom mogu dobiti svu potrebnu pomoć i podršku.


- Program je tako sačinjen da je on zapravo rad na emotivnim konfkliktima, jer ispod nečega što se zove kompulzivno mršavljenje ili kompulzivno prejedanje ili bulimija ne stoji priča da je netko iskompleksiran jer je predebeo, nego jer je pun emotivnih problema i konfikta, izjavio je voditelj Dnevne bolnice za poremećaje prehrane Klinike za psihijatriju "Sveti Ivan", dr. Hrvoje Handl


Od ove jeseni terapijska kuhinja dio je psihoterapije.


- Nastojimo prvo uvesti jednu biološku ravnotežu, malo po malo vraćamo signale, vraćamo zdravlje i težinu i povezujemo hranjenje i odnos prema hrani sa emocijama i mislima, objasnila je Maja Žanko,  mag. nutricionizma, specijalizirana za poremećaje u prehrani u Dnevnoj bolnici za poremećaje prehrane Klinike za psihijatriju "Sveti Ivan". 


Ako se poremećaji u uzimanju hrane ne dijagnosticiraju na vrijeme, posljedice mogu biti vrlo ozbiljne.


- I po psihološko zdravlje, i somatsko. Često završavaju i sa smrtnim ishodima, nažalost prečesto, ali upravo su tu takvi programi da takvu statistiku mijenjaju, rekla je psihijatrica Ivana Kekin, inače potpredsjednica zagrebačke Gradske skupštine. 


U dnevnu bolnicu mogu doći samo punoljetne osobe. Uz uputnicu, i treba se naručiti.


- Nadam se da, u ovako jednoj domaćoj atmosferi, da će zavoljeti hranu i ljude koji su oko njih i na taj način kroz psihotehnike i programe napredovati i lakše se liječiti, izjavio je ravnatelj Klinike za psihijatriju "Sveti Ivan" Igor Filipčić


Mnogi se  odbijaju liječiti. Zato postoji i obiteljska terapija, jer najvažnije je oboljelima pružiti ruku pomoći.


- Imamo situaciju djevojke koja je rekla da se već par puta probala ubiti, par puta pokušavala samoubojstvo, ali da će probati doći još jednom u dnevnu bolnicu i sebi pomoć i. Evo je, sad je završila fakultet, dobro je, bavi se sobom, sretna je, ispričao je voditelj Dnevne bolnice za poremećaje prehrane Klinike za psihijatriju "Sveti Ivan".


Važno je ne odustati, jer druga šansa može biti i prilika za izlječenje.

 

Pomoć kod poremećaja prehrane - Dnevna bolnica Klinike za psihijatriju "Sveti Ivan"

Pomoć kod poremećaja prehrane - Dnevna bolnica Klinike za psihijatriju "Sveti Ivan"

Foto: Dnevnik/HTV/IMS / HRT

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!