07:00 / 14.11.2021.

Autor: Matej Crnogaća/Zdrav život/HRT

Znakovi upozorenja na razvoj dijabetesa

Znakovi upozorenja na razvoj dijabetesa

Znakovi upozorenja na razvoj dijabetesa

Foto: Izvor: / HRT/Shutterstock

Šećerna bolest najčešća je metabolička bolest od koje u svijetu, procjenjuje se, pati gotovo pola milijarde ljudi. Zastrašujuće zvuči podatak da svakih osam sekundi umire jedna osoba od posljedica šećerne bolesti. Podizanje svjesnosti o ovom problemu ključno je za usporavanje negativnog trenda.

- Čim se poveća svijest o nekom problemu, obično kad-tad to dovede do nekog pozitivnog učinka. U ovom slučaju to bi bilo veći broj novootkrivenih i naravno dugoročnost s boljim ishodima liječenja, s boljim učinkom onoga što želimo postići, a to je sačuvati zdravlje - kaže prof. dr. sc. Antonija Balenović, ravnateljica Doma zdravlja Zagreb – Centar.

Pojačana svjesnost o ovom problemu podrazumijeva i opažanje karakterističnih simptoma koje vrlo često zanemarujemo, pripisujući ih umoru ili stresu. Prema riječima doktorice Natalije Buj, spec. internist, iz Doma zdravlja Zagreb – Centar to su: učestalije mokrenje, žeđanje, pojačan umor, zamućen vid, osjećaj trnaca u nogama, čak i gubitak na tjelesnoj težini.

A to je osobito važno sad, u vrijeme pandemije, budući da neka istraživanja pokazuju da šećerna bolest može nastati i kao dugoročna posljedica COVID infekcije.

Ovogodišnja kampanja "LikeYou 2" uključuje i učenike osnovnih škola koji bi trebali potaknuti svoje starije ukućane na preventivne kontrole razine šećera u krvi.

- Kampanja je jako dobro osmišljena i koordinirana jer zapravo ona će dovesti do jednog dvostrukog učinka, a to je ne samo da će ti ukućani, djeca ili bolje možda moći pristupiti, motivirati svoje roditelje, bake, djedove, tete, stričeve, koga god imaju bližnje da se odazovu da provjere svoj šećer u krvi, a i sami oni će se upoznati bolje s tim problemom i sami oni kad dođe vrijeme možda biti jasnije motivirani zašto i oni sami to moraju provjeriti - kaže prof. dr. sc. Antonija Balenović.

Tvrdnje profesorice Balenović potkrjepljuju i brojevi budući da je u ordinacijama liječnika obiteljske medicine evidentiran povećan broj kontrolnih pregleda.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!