Zašto je sve više parova neplodno?

18.04.2021.

15:24

Autor: Matej Crnogaća/Zdrav život/I.H./HRT

Test za trudnoću

Test za trudnoću

Foto: - / Pixabay

Učestalost neplodnosti u današnjem je vremenu u značajnom porastu. Prema nekim procjenama, iznosi oko 10 do 15%, a na nju utječu i brojni okolišni čimbenici i životne navike. Kada je u pitanju plodnost, i stres ima veliku ulogu. 

Uzroci neplodnosti su brojni i gotovo podjednako podijeljeni između muškarca i žene. Međutim, najnovija istraživanja pokazuju da je kvaliteta muškog sjemena danas, u odnosu na onu prije 50 godina, značajno smanjena. 


- U nekim zemljama u svijetu postoje registri koji su kod evidentno fertilnih muškaraca, donatora sjemena, radili analize otprije 50 godina i sad, i utvrdilo se da je kvaliteta muškog sjemena u opadanju, i što se tiče volumena i pokretljivosti i morfologije. Zašto je tomu tako, teško je reći. Postoje različiti čimbenici koji mogu utjecati na plodnost kod muškaraca, ali činjenica je da danas u udžbenicima se uči da u paru koji liječi neplodnost, čimbenik muškarca je otprilike 30-40%, objasnio je Miroslav Dubovečak, spec. ginekologije i subspec. humane reprodukcije. 


Na kvalitetu gameta sigurno utječu i čimbenici okoliša, koji djeluju na naše tijelo izvana ili ih izravno unosimo u organizam. 


- Unošenje kojekakvih pesticida, insekticida, fenola, ftalata, sterilnih hormona koji se koriste na farmama kako bi se proizvela što veća količina mesa u kratkom roku, da sigurno utječu na kvalitetu zametka, odnosno stvaranje gameta, kako jajnih stanica, tako i sjemena. Koliki postotak tih tvari je utjecao na smanjenje plodnosti kod muškaraca i kod žena je teško reći. Sigurno je da je način života, stres, debljina, pušenje, alkohol, i to je direktno utjecalo na smanjenje plodnosti, ali koliki je postotak određenih negativnih tvari, teško je reći. Nema studija koje direktno pokazuju, ali evidentno je da način života kojim se danas živi direktno utječe na plodnost, dodao je Dubovečak.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: - / Pixabay

Stručnjake u posljednje vrijeme posebno zabrinjavaju ftalati – spojevi koji se nalaze u brojnim proizvodima s kojima svakodnevno dolazimo u kontakt – poput plastike ili kozmetičkih proizvoda. Nedvojbeno je dokazano njihovo štetno djelovanje po razinu testosterona. Osim toga, iz godine u godinu raste potrošnja lijekova. Različite aktivne tvari iz lijekova štetno djeluju po reproduktivno zdravlje. 


- Antibiotici, sterilni hormoni, određeni lijekovi, citostatici – direktno utječu na gamete. Mi u postupku liječenja steriliteta moramo znati koje lijekove čovjek uzima za određenu bolest. Ako uzima neke lijekove koji su direktno štetni za razvoj gameta, onda se ti lijekovi u tom trenutku kad liječimo sterilitet izostaju, ako se mogu izostaviti, rekao je. 


- Određena otapala, određene metali, teški metali kao olovo i slično, izlaganje određenim zračenjima, izvorima zračenja, oštećuje kvalitetu sjemena, rekao je Zoran Peršec, spec. urologije iz KB Dubrava. 


Statistika pokazuje i trend porasta različitih infekcija. Svaka upalna reakcija kao posljedica infekcije negativno se odražava na kvalitetu spolnih stanica. 


- Neke stvari koje se čine da su banalne, su dosta bitne, kao kod liječenja Escherichije Colli prvenstveno. Nema veze s liječenjem steriliteta, nego općenito s unošenjem Escherichije Colli koja se nalazi u debelom crijevu i kojoj nije mjesto niti u rodnici niti u urinarnom traktu, rekao je Dubovečak. 


- Ako postoje infekcije, to je nešto što je bitno da liječimo. Dakle spolno prenosive infekcije i njihove posljedice ostavljaju teška oštećenja i u muškom i u ženskom reproduktivnom sustavu vezano za plodnost. Adekvatno prepoznavanje, još bolje odgovorno ponašanje mladih ljudi, znači njihova edukacija i liječenja ako već postoje, jedno je od predispozicija da se osigura kvalitetan način liječenja neplodnosti, dodao je Peršec. 


- Liječenje steriliteta je vrlo kompleksno. Tu se gleda čovjek u cjelini, kako muškarac tako i žena i ne može se gledati izolirano. Dakle gleda se par u cjelini i tako se i liječi, rekao je Dubovečak. 


Brojna istraživanja sa svih strana svijeta pokazuju da smo globalno izloženi različitim štetnim spojevima koji utječu na naše zdravlje, ali i okoliš. Sve je više dokaza da su upravo ti spojevi velikim dijelom odgovorni za niz zdravstvenih poremećaja, pa tako i za neplodnost.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!