Korisni savjeti za sprječavanje oticanja nogu

07.06.2022.

09:01

Autor: Zdrav život/Matej Crnogaća/HRT

Oticanje nogu

Oticanje nogu

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Pri visokim temperaturama mnogim osobama otiču noge, uglavnom stopala i gležnjevi. Bezazlen je to simptom kojim se tijelo nastoji ohladiti, a očituje se kao oteklina. Međutim, valja biti oprezan jer ta klinička slika može biti povezana s nizom ozbiljnih oboljenja na koja upozoravaju profesorica Slobodanka Ostojić Kolonić iz Klinike za unutarnje bolesti KB-a Merkur i docentica Delfa Radić Krišto, predstojnica Klinike za unutarnje bolesti KB-a Merkur.

Dolaskom ljepšeg i toplijeg vremena polako zaboravljamo na zdravstvene tegobe karakteristične za zimski period, a do izražaja dolaze one povezane s višim temperaturama. Jedna od vrlo čestih tegoba jest oticanje nogu.

- Kod osoba kod kojih otiču noge ljeti, najčešće se zapravo radi o venskoj cirkulaciji koja je lošija. I najčešće je vezana za osobe koje ili stoje na poslu ili sjede na poslu, znači gdje nema aktivnosti velike muskulature, tako da taj venski sustav je opterećen sa stajanjem, dolazi do istjecanja u perivaskularne prostore i taj otok se zapravo spušta zbog gravitacije prema stopalima, odnosno najčešće je to gornji dio stopala otečen i područje gležnjeva, kaže  Delfa Radić Krišto, dr. med., predstojnica Klinike za unutarnje bolesti KB-a Merkur.

Kod ovakvih slučajeva ne treba paničariti jer najčešće ne dolazi do pogoršanja kliničke slike i zdravlja općenito. Ono na što treba obratiti pozornost jest otok nogu kao posljedica neke bolesti.

- Ako su edemi nogu prisutni stalno, i ujutro i tijekom dana i navečer, ako osjećamo nedostatak zraka, ako nam se čini da imamo manju količinu mokraće, onda se definitivno treba javiti liječniku. Treba vidjeti da li se možda radi o znakovima srčanog popuštanja, bubrežnog pogoršanja stanja, moguće je i oštećenje jetre, tipa ciroze. Znači treba napraviti opsežnu laboratorijsku obradu da vidimo uzrok i onda treba liječiti osnovnu bolest, kaže Slobodanka Ostojić Kolonić, dr. med., iz Klinike za unutarnje bolesti KB-a Merkur.

Stoga je vrlo važno prepoznati o kakvoj se vrsti edema radi te obratiti pozornost na karakteristične znakove.

- Najvažnije je vidjeti kako i kada se pojavljuju otoci nogu. Puno je bolja situacija kada se netko probudi ujutro i kada nema otoka nogu jer to znači da je to vjerojatno uzrokovano s nemedicinski ozbiljnim uzrocima koji su najčešće povećana tjelesna težina i manjak fizičke aktivnosti, ističe Ostojić Kolonić.

- Naravno da je sasvim različit pristup ako govorimo o otoku jedne noge ili obje noge. Otok jedne noge je već za kliničara apsolutno jedan veći oprez za daljnju dijagnostiku, kaže Radić Krišto.

U praksi su mnogo češći edemi bez nekog pozadinskog uzroka. Tu je prevencija vrlo moćno oružje kako bi se pojavnost edema znatno smanjila.

- Onda to znači da možete uzimati prirodne lijekove koji povećavaju to da se odteretimo tekućinom. To je naprimjer zeleni čaj ili čaj od maslačka. Sljedeći moj savjet bi bio da pripaze na unos suhomesnatih proizvoda i drugih namirnica koje sadržavaju velike količine natrija jer tako zadržavamo tekućinu. Jedite lubenice! Lubenice su jako dobar diuretik, svježe povrće i hodajte i plivajte. I uživajte u životu! To je sigurno jednako važno kao i drugi naši savjeti, poručuje Ostojić Kolonić.

Da, uživajte u životu! Jer potpunog zdravlja nema bez psihološke komponente koja često može biti i presudna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!