19:51 / 27.03.2021.

Autor: Matej Crnogaća/Zdrav život/HRT/D.D.

Biomedicinom protiv covida

Biomedicinom protiv covida

Biomedicinom protiv covida

Foto: Zdrav život / HRT

Uzrečica "Hrana je lijek", čini se, sve više dobiva na značaju u ovom suvremenom i brzom, ali ne odveć i zdravom, načinu života. Moć pravilne prehrane u prevenciji i liječenju niza bolesti potvrđen je i na netom završenom kongresu, održanom u povodu Dana dijetetičara.

- Naši dijetetičari i nutricionisti koji vrijedno rade u bolnicama su prikazali svoj rad i potvrdili da su sastavni dio multidisciplinarne suradnje u liječenju bolesti i da su neizostavni dio tima, kaže dr. sc. Eva Pavić, predsjednica Hrvatskog društva nutricionista i dijetetičara.

- Mjesec ožujak je u znaku svijesti o pravilnoj prehrani i zanimanju nutricionista i dijetetičara. Međutim važnost prehrane zaista ne možemo ograničiti na samo jedan dan ili jedan mjesec. Svi dobro znamo da su hrana i pravilna prehrana od iznimne važnosti svakoga dana za svakog od nas, podsjeća prof. dr. sc. Željko Krznarić, predstojnik Zavoda za gastroenterologiju KBC Zagreb.

Prehrambene navike u svakom slučaju možemo promatrati kao preventivne mjere u nastanku niza bolesti, u prvom redu dijabetesa, kardiovaskularnih i bubrežnih bolesti te pretilosti. No u obzir moramo uzeti i stres, kao važan faktor mogućih poremećaja u prehrani.

- Stres smanjuje užitak hrane i najčešće se nije ostvarilo ono zadovoljstvo konzumiranim obrokom. U stresnim situacijama svi tražimo nekakvu ugodu, poboljšanje raspoloženja, i najčešće ćemo nastaviti potragu u hrani, objašnjava Mirna Šporčić, dipl.ing.biotehnologije, Odjel kliničke prehrane KB Dubrava.

Ono u čemu je struka već neko vrijeme jedinstvena jest stav o vrijednosti mediteranskog tipa prehrane kao najboljeg mogućeg izbora, a koji je nama itekako dostupan.

- Održala sam predavanje o utjecaju mediteranske prehrane s jednim novim aspektom, taj način prehrane koji je već treću godinu za redom proglašen najboljim na svijetu, ima najviše znanstvenih radova. Ne samo da je dobar u prevenciji srčanožilnih bolesti, nego je dobar i u prevenciji pretilosti, rekla je dr.sc. Pavić.

- Čak i s povećanim energijskim unosom, s odabirom takve vrste hrane koja povoljno djeluje na naš kardiovaskularni sustav, možemo prevenirati puno tih kroničnih nezaraznih bolesti, dodala je.

Na Kongresu je bilo riječi i o aktualnom trenutku, odnosno o prehrani postkovid bolesnika kojima je plućna funkcija bitno oslabljena.

- Osnova svega je postizanje i održavanje optimalne tjelesne mase. Budući da je većina bolesnika duži period mirovala, došlo je i do slabljenja mišićne mase pa onda naglasak stavljamo na unos odgovarajućih količina kvalitetnih proteina potrebnih za održavanje mišićne mase, kaže Nikola Mesarić, mag.nutricionizma, Dijetetičko savjetovalište KBC Zagreb.

Na Kongresu su sudjelovali brojni stručnjaci iz zemlje i svijeta koji su, svatko u svojoj domeni, iznijeli najnovije spoznaje u području nutricionizma i dijetetike, kao i najnovije smjernice u kliničkoj praksi.

Možemo se voditi i Hipokratovim citatom: "Neka hrana bude tvoj lijek, a tvoj lijek neka bude tvoja hrana".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!