Noćno mokrenje kod djece - ova platforma roditeljima može biti od velike pomoći

05.06.2022.

22:34

Autor: Zdrav život/Matej Crnogaća/HRT

Beba

Beba

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Odvikavanje od pelena može biti povezano s teškoćama koje zahtijevaju posjet liječniku. Uzroke zadržavanja ili bijega stolice i mokraće potrebno je istražiti ukoliko je dijete navršilo 5 godina, a ima uredan psihomotorni razvoj. Naši stručnjaci osmislili su tako jedinstvenu web stranicu i platformu koja roditeljima može biti od velike pomoći, o čemu govori doktor Slaven Abdović s Klinike za nefrologiju Klinike za dječje bolesti Zagreb.

Liječnici se slažu da bi se kontrola mokrenja i stolice kod zdravog djeteta trebala uspostaviti najkasnije do pete godine života.

- Sve do tog perioda normalno je i prihvatljivo da djetetu treba neko vrijeme da svlada skidanje s pelena. Znači postoje skidanje s pelena danju i noću. Znači normalno je da do pete godine života dijete može noću mokriti u krevet, kaže Slaven Abdović, Odsjek za nefrologiju Klinike za dječje bolesti Zagreb.

Ako se taj fenomen nastavi i nakon pete godine, valja potražiti stručnu pomoć. Ako ona izostane, moguća je pojava neželjenih posljedica. Doktor Abdović naglašava nekoliko najčešćih zabluda povezanih s noćnim mokrenjem, a koje mogu stvoriti krivu percepciju i kod pacijenata, ali i šire javnosti.

- Prvo da je noćno mokrenje u pravilu psihičkih problema, odnosno psihičkih uzroka. I on zapravo noćno mokrenje je u pravilu organskog porijekla i ono je posljedica nesrazmjera između veličine mjehura i noćne proizvodnje mokraće, kaže dr. Abdović.

- Druga zabluda jeste da su te pretrage za noćno mokrenje za dijete bolne. To nije istina. Većina tih pretraga su neinvazivne. Najvažniji je dnevnik pijenja i mokrenja gdje roditelji tijekom dva dana kad su s djetetom, znači subota, nedjelja, vikend, bilježe svako vrijeme, vrijeme i volumen svakog mokrenja i vrijeme i volumen svakog unosa tekućine. 

Dnevnik pijenja i mokrenja dio je popularne web-stranice Ostani suh, na kojoj doktor Abdović iscrpno objašnjava ovu problematiku pružajući roditeljima sve relevantne informacije.

- To je zapravo stranica namijenjena pacijentima i roditeljima djece s noćnim mokrenjem, ali tako i liječnicima primarne zdravstvene zaštite i svima koji žele više znati o tome. Znači tamo je objašnjeno što znači dnevnik, zašto je on bitan da se sazna uzrok noćnog mokrenja i na koji način možemo uspješno liječiti. Naravno da neki postupci kao što je pravilni način pijenja i mokrenja i neke druge preporuke bitne za uspješnost liječenja noćnog mokrenja su navedene, kaže dr. Abdović.

- Nama bi bio posao jako olakšan i mi bi mogli odmah ljudima dati, roditeljima dati informaciju koji je uzrok noćnog mokrenja kada bi oni došli s dnevnikom pijenja i mokrenja u ambulantu. Znači najbolje bi bilo da roditelj prije svakog dolaska u ambulantu ispuni dnevnik kroz dva dana. Znači subota i nedjelja. Odnosno kroz te dvije noći sa subote na nedjelju i nedjelje na ponedjeljak da se to bilježi. I to je zapravo, neke studije pokazuju da su možda tri dana pouzdana, al u pravilu se kod nas koristi dva dana i s tim možemo zapravo reći što je uzrok i to ispravno liječiti, dodaje.

U podlozi noćnog mokrenja najčešće su dva uzroka. Ili je riječ o premalom kapacitetu mjehura ili o pojačanoj proizvodnji urina tijekom noći.

- Ako dijete ima mali kapacitet mjehura, to možemo liječiti na dva načina. Davanjem lijeka koji će opustiti mjehur i povećati njegov kapacitet. To daju zapravo subspecijalisti pedijatri nefrolozi nakon uvida u svu obradu. Ili alarm aparat koji nažalost još nije registriran za primjenu u Hrvatskoj kao medicinsko pomagalo. Ali roditelji to preko interneta znaju kupiti. Ako se radi o noćnoj poliuriji, povećanoj noćnoj proizvodnji mokraće, onda je indiciran lijek koji smanjuje noćnu proizvodnju mokraće gdje dijete uzima taj lijek navečer i s tim se ona smanjuje. Uspjeh ovih terapija je podjednak i iznosi negdje oko osamdeset posto nakon mjesec dana, ističe dr. Abdović.

Istina je da bi problem noćnog mokrenja bez ikakve terapijske intervencije najčešće spontano prošao do puberteta. No to je predugo razdoblje da bi dijete raslo i živjelo s tim poremećajem. Stoga problem valja prepoznati, javiti se liječniku koji će ga vrlo brzo i učinkovito riješiti.

 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!