Koje su novosti u razvoju neonatologije?

28.05.2022.

16:47

Autor: Matej Crnogaća/Zdrav Život/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Izvor: / Shutterstock

Prema definiciji, neonatologija je grana medicine koja proučava razvoj novorođenčadi te skrbi za njih do navršenog 28. dana života. Strukovno je grana pedijatrije, a posljednjih nekoliko desetljeća napredak je izniman tako da se granice preživljenja nedonoščadi kontinuirano pomiču.

Mnogi su stručnjaci jedinstveni u mišljenju kako je neonatologija najbrže napredujuća subspecijalnost u okviru čitave pedijatrijske medicine.

- Taj napredak je prije svega temeljen na novim znanstvenim spoznajama, na nekakvim bazičnim istraživanjima, na upoznavanju načina na koji jedan izrazito nezreli organizam se adaptira na nekakve nepovoljne stresore poslije rođenja. Na to se naravno nadovezala klinička praksa, edukacija liječnika koji se bave liječenjem i naravno napredak tehnologija bez koji je preživljavanje te izrazito nezrele djece nezamislivo, izjavila je Mirta Starčević, pročelnica Zavoda za neonatologiju Klinike za ženske bolesti i porode KBC Zagreb.

Taj je napredak posebno vidljiv u posljednjih 40-ak godina, kada su nedonoščad od 32 tjedna gestacije vrlo često umirala zbog respiratornih problema.

- Mnoge stvari su se dogodile u tih 40-ak godina. Da spomenem samo jednu od najvažnijih. To je zapravo početak primjene sulfaktanta, jedne djelatne tvari bitne za funkciju pluća u nezreloga djeteta kojim pomažemo ono što nedonoščetu kad se puno ranije rodi nedostaje mu damo da bi zapravo moglo disati. Uz pomoć aparata za disanje to je najviše doprinijelo napretku struke unatrag četrdesetak godina, dodaje Mirta Starčević.

Znanje stručnjaka danas je uvelike opsežnije, sve s ciljem bolje skrbi za ta mala tek rođena bića. Uz to, neophodna je i suvremena oprema koja omogućava i konkretnu primjenu tih znanja.

- Nedonošče kad se rodi dolazi ja bih rekla u jedan vrlo neprijateljski okoliš koji je njemu potpuno stran. Znači iz jednoga toplog, tamnog, udobnog uterusa dolazi odjednom na svijet izloženo mnogim stresorima koji su za njega jako nepovoljni, buka, svjetlost, naši dodiri, bolni podražaji. Ono što mi činimo je da pokušamo koliko je više moguće imitirati te nekakve uvjete života koje je on trebao imati još danima ili tjednima u majčinom trbuhu. Naravno da je to nemoguće, ali nove generacije inkubatora sa nekakvim mogućnostima praćenja djetetovih životnih funkcija bez ulaženja u inkubator, bez dodirivanja, bez vađenja krvi doprinose tome da smanjimo razinu stresa. Smanjujemo i razinu buke na način da se svi novi aparati zapravo podešavaju na minimum buke koji ne dovodi dijete u nekakav rizik neurološkog oštećenja temeljen na tome, tvrdi pročelnica Starčević.

Moramo biti svjesni da unatoč svom napretku, rizici su i dalje itekako prisutni.

- Naravno da rizici za zdravlje i dalje postoje. Ja znam roditeljima uvijek reći kad se radi o nezrelom djetetu mi ćemo vjerojatno spasiti život vašem djetetu. Ali da li ćemo spasiti i zdravlje, teško je reći. Puno čimbenika utječe na to. Ne samo kondicija u kojoj se rodi dijete, nego i faktori nekakvih nepovoljnosti koji su bili tijekom trudnoće kao i možebitnih komplikacija kad se dijete rodi. No svakako smo tu nekakvu rizičnu granicu spustili, naravno zahvaljujući i tehnologijama i razvoju znanosti i educiranosti nas kliničara, napomenula je Starčević.

Svjedoci smo svakodnevnog i stalnog razvoja medicine. Stoga i u neonatologiji ima prostora za još poneki iskorak.

- Napretka će sigurno biti u smislu pomicanja tih granica preživljenja, a ne samo granica preživljenja nego i smanjenja rizika cjeloživotnih problema, zdravstvenih, koje takva djeca mogu imati, kazala je Mirta Starčević, pročelnica Zavoda za neonatologiju Klinike za ženske bolesti i porode KBC Zagreb.

Briga za prerano rođene bebe nastavlja se i nakon odlaska iz bolnice. Brojni stručnjaci rade zajedno kako bi se eventualne zdravstvene poteškoće eliminirale ili svele na najmanju moguću mjeru.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!