Slavonski doručak može biti i uz domaće granole

25.03.2021.

07:05

Autor: Marija Matoš/Regionalni dnevnik/HRT/D.D.

Proizvodnja zdravog doručka - domaće granole

Proizvodnja zdravog doručka - domaće granole

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Za Slavoniju je uobičajena autohtona proizvodnja kulena, kobasica, slanine. No, jedna je mlada obitelj iz Osijeka odlučila za doručak ponuditi nešto sasvim drukčije za to podneblje - domaće granole.

Odbili su sve ponude u inozemstvu i bave se proizvodnjom zdravog doručka.

- Stavit ću pahuljice, čips od jabuke, lješnjak, nabraja Ana Vranješ iz Ernestinovog.

Još malo suhih smokava, lana, meda i kokosova ulja pa je gotova jesenska granola obitelji Vranješ.

- Imamo vegansku, imamo za one koji su u keto prehrani, za ljubitelje cejlonskog cimeta, čokolade, priča Goran Vranješ.

- Svaki dan svježe pravimo kako se naruči, imamo 8 vrsta granola. Šaljemo po cijeloj Hrvatskoj, najviše u Zagreb, Osijek, Dubrovnik, cijela Hrvatska, kaže Ana.

Namirnice nabavljaju iz ekološkog i biouzgoja lokalnih proizvođača. Nakon miješanja suše se u pećnici i zatim su spremne za uporabu.

- Okupljamo ljude koji vole jesti zdravo, umjereno, dobro i koje zanima priča o prehrani u 3. tisućljeću, objašnjava Goran.

Ovaj diplomirani inženjer prehrambene tehnologije najbolje zna koliko je važno zdravo se hraniti pa je s tom vizijom i uz potporu države pokrenuo obiteljski posao.

- Svaki doručak je zdrav, ovisno o tome koliko se često jede, pa zašto ne bismo barem dva puta tjedno za doručak pojeli nešto tipa granole ili müsli i sličnih proizvoda, dodaje Goran.

Uz proizvodnju granola, zasadili su i 350 grmova aronije. Njihova je misija u užurbanom vremenu ponuditi brz doručak pun zdravlja, domaćeg i prepoznatljivog proizvođača. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!