HeadOnEast - dvodnevni festival hedonizma u Osijeku

01.10.2022.

20:10

Autor: Marija Matoš/Dnevnik/HRT

Europsku aveniju obasjao je festival svjetla

Europsku aveniju obasjao je festival svjetla

Foto: Dubravka Petric / PIXSELL

U Osijeku traje HeadOnEast - dvodnevni festival hedonizma. Ove godine ima kraljevski predznak jer se središnji program održava u tri osječka parka koja nose ime po hrvatskim kraljevima. Manifestacija na jednom mjestu nudi najbolje što Slavonija i Baranja ima i poručuje da u životu treba uživati kao kralj. 

Doručkuj kao kralj - kaže izreka. Kraljevski je doručak na osječkoj tržnici pripremao glavni kuhar Vatrenih - meso crne slavonske svinje.  


- Hrani se puno drukčije, intermuskularna masnoća je drukčija, meso je fino, putrasto, orašasto, totalno druga vrsta okusa koja se dobije od te crne slavonske svinje, objašnjava Tomica Đukić, šef kuhinje u restoranu u Baranji.


Sve je u znaku kraljevstva. Za djecu su organizirane igraonice i radionice. 


- Možemo raditi oružje, možemo raditi koplja, princeze mogu raditi svoje krune i svoje plašteve, pokazuje nam Ana Delimar iz osječke Udruge Breza.


Užitak za nepce na svakom koraku pa se moglo kušati perkelt od podolca, a zatim zasladiti taškama s pekmezom. Kraljevina je nudila vina, a zanatsko pivo teklo je u potocima.  


- Slavonci vole pivo, Osijek je nominalno pivski grad, ima dvije craft pivovare, jednu industrijsku, najstariju hrvatsku pivovaru, tako da imamo dobru podlogu za posao i na ljudima je da dođu vidjeti odgovara li im ili ne odgovara, kaže proizvođač craft piva Marko Tandarić.


U parkovima se uživalo u koncertima, Europsku aveniju obasjao je festival svjetla. Headoneast se održava dva dana, ali hedonizam na istoku zemlje živi cijelu godinu. 

Manifestacija traje tek četiri godine, ali je izrazito posjećena i zapravo je dio projekta kojim se Slavonija želi promovirati kao cjelogodišnja destinacija.


Više o tome za HRT-ov je Dnevnik govorila Ivana Jurić, direktorica Turističke zajednice Osječko-baranjske županije:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!