Prvo ocjenjivanje hrvatskih piva

24.11.2022.

17:36

Autor: Regionalni dnevnik/HTV/Marija Matoš/E.P.C.

Prvo ocjenjivanje kvalitete hrvatskih piva
Prvo ocjenjivanje kvalitete hrvatskih piva
Foto: HTV / HRT

U Osijeku je održano 1. ocjenjivanje kvalitete hrvatskih piva. Zahvaljujući suradnji osječkog Prehrambeno-tehnološkog fakulteta i Veleučilišta u Karlovcu, proizvođači piva besplatno će moći doznati kvalitetu piva koja su proizveli. Na ocjenjivanje je pristiglo 27 uzoraka iz 11 craft pivovara.


 Za ljubitelje piva, bio je to posao iz snova, a za članove ocjenjivačke komisije ozbiljan zadatak, jer riječ je o senzorskom ocjenjivanju kvalitete piva. 


Svaki od članova komisije kušat će 27 uzoraka piva, a neutralizaciji okusa pomažu kruh, sir, salama i voda. 


- Boju, gorčinu, čak hlapive komponente ćemo odrediti i mislim da će proizvođači profitirati od spoznaje kakvo je njihovo pivo u nekom fizikalno kemijskom smislu, kazala je prof. dr. sc. Kristina Mastanjević, s Prehrambeno-tehnološkog fakulteta u Osijeku. 


U analitici piva u Hrvatskoj prednjači Veleučilište u Karlovcu, a jedna je od najčešćih mana piva diacetil. 


- To je spoj kojega produciraju kvasci tijekom fermentacije. Ako ga kvasci adekvatno iz piva, da se tako izrazim, ne maknu, onda može zaostati. Ako je pivo na suncu može nastati tzv. skunky ili po tvoru aroma, isto je negativna aroma, objasnio je dr. sc. Goran Šarić s Veleučilišta u Karlovcu.


Cilj je ove manifestacije promicanje proizvođača piva u Hrvatskoj, ali i kulture ispijanja piva. 


- Ovo ocjenjivanje, kao i sva koja smo obavili prošli mjesec, imaju za cilj promociju naših domaćih proizvođača, njihovih proizvoda i bolje povezivanje našeg fakulteta s gospodarstvom. U konačnici, glavni nam je cilj da se ti proizvodi prepoznaju i budu bolje pozicionirani na tržištu, rekao je prof. dr. sc. Jurislav Babić, dekan Prehrambeno-tehnološkog fakulteta u Osijeku.


Tko je proizveo najbolje pivo, doznat ćemo u prosincu. Tijekom večeri proglašenja, na osječkom Adventu proizvođači će pivo prodavati na štandovima koje im je osigurala Turistička zajednica Grada Osijeka, i to bez naknade. 



Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!