Obitelj Hajduković od lješnjaka proizvodi zdrave slastice i namaze

08.10.2022.

10:54

Autor: Marija Matoš/M.M./Vijesti/IMS/HTV/HRT

Obitelj Hajduković od lješnjaka proizvodi zdrave slastice i namaze

Obitelj Hajduković od lješnjaka proizvodi zdrave slastice i namaze

Foto: HTV / HRT

Vrijeme je berbe lješnjaka. Obitelj Hajduković iz Tenje kraj Osijeka bavi se njihovim uzgojem i preradom. Od lješnjaka proizvode slastice i zdrave namaze. Za kupovinu strojeva iskoristili su poticaje Ministarstva poljoprivrede i primjer su zaokružene proizvodnje i ekološke osviještenosti.

Prije devet godina obitelj Hajduković na zemlji u Potnjanima podignula je nasad lješnjaka. Sa 650 stabala ubrat će oko 2 tone.

- Bili smo preoptimistični da će biti super, ali kako je počela sezona skupljanja, kvaliteta nije nešto baš najbolja, dosta je ostao sitan, suša je utjecala pa je sitan. Vidjet ćemo kad ga iskrckamo, bojim se da neće biti kao prošle godine, prošla je bila puno bolja, rekao je Damir Hajduković, Tenja.

Najteže je, kažu, bilo na početku pandemije koronavirusa kad je zaustavljena prodaja gotovo svega, pa tako i lješnjaka.

- Uvijek nas je vuklo da napravimo nešto više prvenstveno zbog naše djece i mi smo odlučili zdravije živjeti, rekla je Ivana Hajduković.

I tako su se odlučili za preradu i proizvodnju zdravih slastica i namaza koje su nazvali po djeci Tei i Tinu.

- Već kad otvorite teglicu to je jedna druga priča, odmah miriši na pečeni lješnjak i to hvala dragom Bogu kupci prepoznaju. Sastoji se od 65 posto lješnjaka, kakaa, tamna čokolada i nešto malo šećera, to je jedino što ima unutra, nikakvih drugih ulja, konzervansa, ništa, ističe Ivana.

Nakon 23 godine rada u prehrambenoj industriji Damir je dao otkaz i odlučio se potpuno posvetiti poljoprivredi i preradi, a u posao je uključena cijela obitelj.

- Imamo lijepe naljepnice koje sam ja odradila. Dobro mi dođe kao praksa za moju struku jer sam grafički i web dizajner, tako da što god novo osmisle, ja ubacim svoju maštu u to i kreiram nešto iz svoje glave, a da njima pomognem, kaže Tea Hajduković

Uz lješnjake imaju i 2 hektara šljiva pa su uložili u destileriju za proizvodnju šljivovice. Kotao lože granama iz svog voćnjaka.

- Gotovo cijelu proizvodnju ćemo odraditi našim resursima, našim drvetom, a koštice nakon pasiranja šljive ćemo iskoristiti za ulje, dio ćemo iskrckati i praviti ulje za šljive, a ostatak će biti za loženje, rekao je Damir.

Svoje proizvode prodaju na sajmovima, putem društvenih mreža, na kućnom pragu.

- Ništa nije glatko, ali je bitno da si sretan dok to radiš, a sreću nam daju naši kupci - kada vidimo porukice koje nam stižu, na sajmu kad smo uživo s njima, kad nam daju taj osmijeh, kad se vraćaju, to je nama naša nagrada, ističe Ivana.

Ova obitelj ima razloga za osmijeh. Trud i rad im se isplate. Za budućnost ne strahuju jer ona je, kažu, u zaokruženoj proizvodnji zdrave hrane.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!