Perkelt od slavonsko-srijemskog podolca - novina u gastronomskoj ponudi

25.10.2022.

20:45

Autor: Marija Matoš/Dnevnik/HRT

Perkelt od podolca

Perkelt od podolca

Foto: Dnevnik / HRT

Slavonsko-srijemski podolac jedna je od tri hrvatske izvorne i zaštićene pasmine goveda, uz istarskog boškarina i bušu. Nekad radno govedo, koje je do početka 20. stoljeća činilo 90 posto stočnog fonda Slavonije, Baranje i Srijema, danas je prava rijetkost, iako je njegovo meso iznimne kvalitete. Odnedavno je dio gastronomske ponude jednog baranjskog restorana, a u promidžbu se uključila i turistička zajednica. 

Na farmi i pašnjacima obitelji Lazar u Vardarcu tridesetak je grla slavonsko-srijemskog podolca koje uzgajaju na ekološki način. Oni su zaslužni za povratak, kako ga odmilja zovu, kralja baranjskih ravnica. 


- Odlučili smo se prije nekih dvije i pol godine jer smo ih svakako imali na imanju, pa smo mislili da ne bi bilo loše osmisliti neko jelo, kaže Sebastijan Lazar, voditelj restorana u Vardarcu. 


I tako s obližnjeg imanja do kotlića u kojemu nastaje perkelt od podolca. Priprema se od najkvalitetnijeg mesa i baranjskih namirnica. 


- Luk, crvena slatka paprika, sol, papar... Dodajemo vino, malo meda unutra i svježu papriku ajvaricu, koja daje dodatnu svježinu, kaže Igor Vlatković, šef kuhinje u restoranu u Vardarcu.


Poslužen uz domaće tijesto, kravlji sir i čips od slanine, novina je u gastronomskoj ponudi u čiju se promociju uključila i županijska turistička zajednica. 


- Istra je pokazala da je to definitivno pravi put koji mi također imamo, vrlo su cijenjena jela od boškarina i restorani koji nose oznaku jela od boškarina su prepoznati i to je put kojim smo mi krenuli s podolcem, kaže Ivana Jurić, direktorica TZ-a Osječko-baranjske županije. 


- Mi se moramo dizati dalje u gastronomiji da poboljšamo našu ponudu posjetiteljima tako da imaju prilike probati neke novije proizvode, a u kojima mogu uživati jednako dobro kao u fiševima, perketima, čobancima, kaže Vlatković. 


Uz ribu i divljač, jela od mesa slavonsko-srijemskog podolca jedno su od izvornih gastroiskustava koje svakako treba doživjeti u Baranji. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!